Емблематични имена от ГЕРБ, като Делян Добрев, Ивайло Московски, Лиляна

...
Емблематични имена от ГЕРБ, като Делян Добрев, Ивайло Московски, Лиляна
Коментари Харесай

Фрог провери: Бивши и настоящи депутати и министри мълчат за поправката ”Менда” в хазарта от 2014 г

Емблематични имена от ГЕРБ, като Делян Добрев, Ивайло Московски, Лиляна Павлова, Димитър Главчев, Валери Симеонов, Петър Чобанов са в комисията по бюджет и финанси през 2014 година, когато ръководителят й Менда Стоянова внася по неотложност нов законопроект за ремонти в Закона за хазарта. Това демонстрира инспекция на Фрог нюз. Заради „ поправката “ на Менда, хазартният необут Васил Божков твърди, че е трябвало да заплаща такса „ помагане “. Как се случва всичко това и в действителност ли „ другите не схващат “?
Според хронологията на събитията Георги Кадиев, тогава народен представител от Българска социалистическа партия внася своите оферти за промени в закона за
хазарта на 29 октомври 2014 година, само че те не са признати още на първо четене от Народното събрание. Законопроектът на Георги Кадиев може да видите ТУК.

За да подсигурява доходи в държавната хазна Менда Стоянова и негови сътрудници от ГЕРБ се мятат на амбразурата и скоростно внасят чисто нови оферти единствено няколко дни след отпадането на препоръчаните от Кадиев. ТУК може да видите и законопроекта на Менда Стоянова.

За следствията от измененията на Менда Стоянова два дни поред споделя хазартния необут Васил Божков, първо в комикс, а по-късно и в инфографика. Именно на моментът, по който минава втория законопроект, препоръчан от Менда Стоянова през ръководената от нея комисия тогава Фрог обърна особено внимание. Интересно е, че комисия заседава тъкмо 15 минути, съгласно стенограмата от съвещанието и действително разискване на новите оферти няма. Още по любопитен е и методът, по който Стоянова изяснява неналичието на ново мнение от страна на Министерството на финансите и фактът, че ще употребяват предходното – нямали време…

Става въпрос за този откъслек от време, сред 29 октомври и 5 декември 2014 година, от инфографиката на Васил Божков.

.

От уеб страницата на Народното събрание излиза наяве, че четирима депутати, които са членовете на комисията по бюджет и финанси са и вносители на законопроекта. Трима от тях са от ГЕРБ, четвъртия от Патриотичния фронт. Това са Медна Стоянова, Владислав Николов и Диана Йорданова от ГЕРБ и Емил Симеонов от НФСБ. Петият вносител е също от ГЕРБ, споделя се Димитър Танев, той е инженер и е от Комисията по околна среда и водите.

Интересно е те дали всички тези депутати сазнаели за сделката, която Божков твърди, че е имало сред премиера Бойко Борисов, Менда Стоянова и него самия.

Кой различен е в комисията?

Състав на Временна комисия по бюджет и финанси от 29/10/2014 - 28/11/2014

Как се цялостни държавнат хазна за 15 минути

С доста дребни съкращения ви предлагаме да прочетете напълно късата стенограма от 15 минутния „ дебата “ в Комисия по бюджет и финанси, извършен на 20 ноември 2014 година Депутатите би трябвало да одобрят предлагането на Менда Стоянова и го вършат съсвем покорно, даже си подмятат смешки и закачки едвам има нещо в протокола. Интересен факт се оказва, че на съвещанието участва и Огнемир Митев от Комисията по
хазарта, за който досега не сме чули, нито че взе участие на това съвещание, нито повода да е там.

/ Начало 17 часа и 15 минути /

ПРЕДС. МЕНДА СТОЯНОВА: Колеги имаме кворум. Откривам съвещание на Временната комисия по бюджет и финанси. Предлагам ви то да премине при следния дневен ред:
1. Представяне, разискване и приемане на законопроект за изменение и допълнение на Закона за
хазарта, № 454-01-48, импортиран на 19.11.2014 година
[…]
Уважаеми сътрудници, аз като вносител ми позволете в резюме да ви показва законопроекта, за какво се наложи да внесем незабавно този законопроект. Защото през вчерашния ден на пленарно съвещание, законопроекта на господин Кадиев беше отритнат. В този законопроект имаше едно значително предложение. И то беше за задръстване на дупката, която все още е в Закона за
хазарта. А точно игрите лотария, лото и кено не се таксуват с такса по този закон. В неговия законопроект имаше и голям брой други оферти за промени, които също не бяха признати. Но защото тази най-основна смяна е извънредно значима за приходите в бюджета и следва да бъде призната в този момент преди Закона за държавния бюджет, аз и мои сътрудници през вчерашния ден незабавно внесохме този законопроект, който включва тези две основи неща.
Едното е точно облагането на изпуснатите до момента
хазартни игри лотария, лото, кено и други сходни. И другото е вноските за обществено отговорно държание, които ние не променяме, само че дописваме метода по който Комисията по хазарта следва да употребява тези вноски и задачите, за които те да се употребяват. Другите са напълно публицистични. Добавя се, че информацията от он лайн операторите, с изключение на към сървъра на Национална агенция за приходите, както е в настоящия закон, следва да се подава и към сървъра на Комисията по хазарта, което е пропуск в някои членове.
Това са главните неща.

И най-после ви предлагам една наредба § 12, с която ви предлагам, в случай че приемете, да задължим Министерски съвет до 28 февруари 2015 година да създаде идея за облагането на хазартните игри, съпроводени с оценка на въздействието. И да ги внесе в Народното събрание и предложение за законодателни промени.
Това го предлагам, тъй като и на предходната комисия имаше доста диспути по тематиката. Как се полза он лайн, по какъв начин се полза оф лайн
хазарта. В самия законопроект на господин Кадиев има голям брой оферти, които касаят разнообразни текстове. И всичко това на парче единствено в допълнение обърква закона и неговото приложение. И може отново, в случай че действаме по този метод, да се стигне до това пред което сме изправени през днешния ден, а точно да се направи пропуск и да бъде изтърван от облагане някой или някой да се полза двойно.
Така че мисля, че е редно Министерски съвет, който има и потенциала и експертните благоприятни условия, да ни предложи такава една идея и законодателните промени към нея, които ние да обсъдим. И това да се случи идната 2015 година Това е в резюме законопроекта. Ако желае някой да зададе въпроси или да даде мнение.

Но общо взето нищо друго от това, което обсъждахме предходната седмица.
Заповядайте.

ПЕТЪР ЧОБАНОВ: Благодаря ви госпожо ръководител.
Уважаеми дами и господа, считам че в този си тип законопроекта в действителност е много стегнат и фокусиран и дава отговор на задачата, за която е основан на процедура. А точно да се преодолеят тези пропуски.
Радващото е, че макар пропуща, който се позволи тогава, с помощта на положителната работа на самата Комисия по
хазарта, се навакса на процедура това закъснение, във връзка с приходите, защото имаше в допълнение регистрирани, в случай че не се неистина към 3000 игрални автомата, които горе долу, на годишна база дават 6 млн. спомагателни доходи. Но несъмнено, тези пропуски би трябвало да бъдат отстранени. И по тази причина аз кардинално поддържам предлагането за изменение в закона.
Благодаря.

ДИМИТЪР ТАНЕВ: Уважаема госпожо ръководител, сътрудници, ние също поддържаме проектозакона, по този начин както е препоръчан. Удовлетворени сме от добавката, която е направена по отношение на уговорката на Министерски съвет, да предложи режим на облагане на хазартните игри.
Всъщност ние на предишното съвещание видяхме едно, бих споделил много шумно наличие на представители на съответната браншова организация. Доста шумно неявяване на представители на Държавната организация за
хазарта. Считам, че ние би трябвало да работим дружно и дружно да почистим всички текстове и да създадем добър закон.
Благодаря.

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: За първи път го виждам този документ. Не ми е ясно какво ще стане, в случай че този човек, който провежда он лайн
залагания и внесе 50 000 лв. на 31 март, а на 1 април почине.

ПРЕДС. МЕНДА СТОЯНОВА: Организаторът на он лайн
залаганията нормално е някаква компания, корпорация и се надявам, че тя не може по този начин скоропостижно да почине за един ден. А и да почине, тези 50 000 отиват за обществено виновен хазарт. И ще бъдат получени от Комисията. И тя ще финансира мероприятия в тази посока, такива каквито са разказани в закона.

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Под форма на смешка беше въпроса. Но внасят се тези пари на 31 март на настоящата година. С други думи, те се предплащат за цялата година. Ако тази компания нещо банкрутира или приключи активност, не мисля че това е заслужено, както и за останалите. Но при тях е доста огромна разликата. Те внасят 50 000, а игралните
казина внасят 10 000.

ПРЕДС. МЕНДА СТОЯНОВА: Съобразена е горе долу сумата с размера, който работят съответните типове
хазартни игри. Това че ще внесат една сума за обществено виновен хазарт не считам, че е драма и да приключат хазартната си активност, тъй като са правили такава и предходните години. И в случай че тези суми в действителност се употребяват за предварителна защита на младежите от хазарт и за лекуване от хазартна взаимозависимост, по този начин както написа в закона и то от Държавната комисия, мисля че ще има добър резултат.
Господин Търновалийски.

ГЕОРГИ ТЪРНОВАЛИЙСКИ: Благодаря госпожо ръководител.
Колеги, дами и господа, не знам за какво беше нужно това да се случва. Можеше в зала да бъде подсилен законопроекта на господин Кадиев и да създадем измененията сред първо и второ четене. Но не за това взимам думата.
Имаме ли мнение на Министерство на финансите и какво е мнението на Комисията по
хазарта?

ПРЕДС. МЕНДА СТОЯНОВА: Комисията по
хазарта е тук. Господин Огнемир Митев може да изрази мнението. Заповядайте.

ОГНЕМИР МИТЕВ: Комисията по
хазарта имаше опция и през вчерашния ден и през днешния ден да се запознае с новия законопроект. Подкрепя напълно текстовете. Като имаме напълно дребни неща, чисто публицистични, които вероятно бихме могли да обсъдим сред двете четения.

ПРЕДС. МЕНДА СТОЯНОВА: Благодаря. А по отношение на Министерство на финансите нямаме неговото мнение по този законопроект, тъй като според Правилника на Министерския съвет, Министерство на финансите би трябвало да даде мнението си на Министерския съвет и ние да го получим от там, което не е допустимо в късия период, с който разполагаме от през вчерашния ден до през днешния ден. Тъй като имаме мнението по предходния законопроект и то е позитивно в тази част, в която този законопроект го включва, считам че с това мога да ви подсигурявам, че те също имат позитивно мнение към този законопроект.

Ако няма повече изявления, предлагам да гласуваме.
Който е за, апелирам да гласоподава.
Гласували 13 “за”.
Против? Един срещу.

Въздържали се? Трима.

Законопроектът е признат.
Много ви благодаря за незабавната комисия, само че с цел да може да влезем в графика на останалите закони.
Закривам съвещанието.
/ Закрито в 17 часа и 30 минути /

Изводи може да си изваде всеки.

Дали изказванията на Васил Божков са правилни или не?

Дали е обикновено и редно сходни промени в закони, които касаят попълването на бюджета да минават с такова „ разискване “?

Колко такива са признати с потребление на мнение на Министерството на финансите, отнасящо се за напълно други ремонти?

Надяваме се някой от тези 23-ма души да обясин.

За в този момент знаем единствено, че съгласно изказванията на Васил Божков, след тези дейности в Народното събрание през 2014 година за него се случва това:

.

Фрог Нюз

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР