Емблематичната за Пловдив къща на Куцоглу, която се намираше зад

...
Емблематичната за Пловдив къща на Куцоглу, която се намираше зад
Коментари Харесай

Събориха още една къща културен паметник

Емблематичната за Пловдив къща на Куцоглу, която се намираше зад Община Пловдив, е съборена. Архитектурата е дело на арх. Йосиф Шнитер и е монумент на културата от новото време с категория „ Ансамблово значение”. По проект постройката не е трябвало да бъде разрушавана, а претърпи вътрешно преустрояване плюс опазване на фасадата.

„ Не е планувано срутване на фасадите. Напротив! Налети бяха бетонови плочи за укрепването ѝ, а в този момент разбирам, че са я съборили. Обектът ще бъде посетен от районната работа „ Строителен контрол” и ще бъде спряна работата, сподели основният проектант на регион „ Централен” Петър Петров, представен от PlovdivTime.bg. Той добави, че идната стъпка ще бъде да подадат сигнал към Инспектората на Министерството на културата.

„ Неизпълнението на план, координиран с НИНКН, и събарянето на постройка монумент на културата е нелегално строителство. Общината има всички механизми да спре разрухата. Афектиран съм, тъй като в Пловдив това не е индивидуален случай”, сподели и арх. Слави Славов от Главна дирекция „ Инспекторат за запазване на културното наследство” към Министерство на културата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР