Емблематичната ул. Съборна в София става пешеходна зона от 4

...
Емблематичната ул. Съборна в София става пешеходна зона от 4
Коментари Харесай

Улица Съборна в София става пешеходна зона

Емблематичната ул. " Съборна " в София става пешеходна зона от 4 юли, оповестиха от " Спаси София ".

Днес Столичният общински съвет с поддръжката от всички съветници, с изключение на " Патриотите ", взе решение за разширение на пешеходната зона в центъра на София.

Борис Бонев съобщи, че е удовлетворен, че пешеходната зона в центъра на столицата се разраства. По думите му " Съборна " е дребна, само че основна улица, тъй като обезпечава комфортна връзка сред две пешеходни зони - пл. Св. Неделя и Градската градина.

Проектът, създаден от Спаси София, гл. арх. Здравков и зам.-кмета по превоза, господин Кръстев. Той беше публично показан преди един месец и планува улицата да се трансформира в пешеходна, като се резервира придвижването на коли единствено сред улиците Леге и Цар Калоян за улеснение на живущите и бизнеса в региона.

" Смятам, че намерихме баланс сред другите потребности, само че пешеходците ще имат най-вече пространство, тъй като те са най-големият ползвател на улицата. Убеден съм, че това е единствено първата стъпка в посока превръщането на центъра в по-приятно и подредено място , само че ни чака още доста работа ", изясни Бонев.
 Без общински налог за софийските таксиджиите – от юли до края на януари 2021-ва
Без общински налог за софийските таксиджиите – от юли до края на януари 2021-ва

Предвижда се улица " Съборна " да бъде напълно освободена от коли

Градските деятели описват, че в преобразяването на ул. " Съборна " за първи път ще бъде прибавен тактически урбанизъм - с евтини ограничения ще се получи красиво пространство за пешеходците.

По улицата ще бъдат сложени елегантни кашпи с доста зеленина, пейки и кошчета и други детайли на градската мебел, които основават удобни условия за пешеходците. Стълбовете за уличното осветяване ще бъдат боядисани, осветлението сменено, а асфалтът - оцветен в цвят , подобен до този на плочките по тротоара, с което се получава обединяване на двете пространства. Входът към Градската градина ще бъде разчистен от паркирани коли и ще бъде построена първата в София необятна пешеходна пътека, с което достъпът и сигурността на пешеходците доста се усъвършенстват.

" Новата велоалея по бул. Патриарх Евтимий ще свърже 6 съществуващи вело трасета , а с БУС лентата и синхронизираното разписание на шестте трамвайни линии, вършим центъра по-достъпен за жителите ", добави общинският консултант Борис Бонев от " Спаси София ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР