Емблематичната ул. Съборна“ в сърцето на София ще се превърне

...
Емблематичната ул. Съборна“ в сърцето на София ще се превърне
Коментари Харесай

СОС реши - улица Съборна става пешеходна зона от 4 юли


Емблематичната ул. „ Съборна “ в сърцето на София ще се трансформира в пешеходна зона от 4 юли оповестиха от Спаси София. Днес Столичният общински съвет с поддръжката от всички съветници, с изключение на “Патриотите ”, взе решение за разширение на пешеходната зона в центъра на София. „ Изключително съм благополучен, че Общинският съвет утвърди тази концепция с голямо болшинство, с което изпращаме явен сигнал, че пешеходната зона в историческия център на София би трябвало да се разраства. Съборна е дребна, само че основна улица, тъй като обезпечава комфортна връзка сред две пешеходни зони – пл. Св. Неделя и Градската градина. – описа Бонев.

Припомняме, че планът, създаден от Спаси София, гл. арх. Здравков и зам.-кмета по превоза, господин Кръстев, беше публично показан преди един месец и планува улицата да се трансформира в пешеходна, като се резервира придвижването на коли единствено сред улиците Леге и Цар Калоян за улеснение на живущите и бизнеса в региона. “Смятам, че намерихме баланс сред другите потребности, само че пешеходците ще имат най-вече пространство, тъй като те са най-големият ползвател на улицата . Убеден съм, че това е единствено първата стъпка в посока превръщането на центъра в по-приятно и подредено място, само че ни чака още доста работа. ” - изясни самостоятелният консултант Бонев.

Градските деятели описват, че в преобразяването на ул. Съборна за първи път ще бъде прибавен тактически урбанизъм – с евтини ограничения ще се получи красиво пространство за пешеходците . По улицата ще бъдат сложени елегантни кашпи с доста зеленина, пейки и кошчета и други детайли на градската мебел, които основават удобни условия за пешеходците. Стълбовете за уличното осветяване ще бъдат боядисани, осветлението сменено, а асфалтът – оцветен в цвят, подобен до този на плочките по тротоара, с което се получава обединяване на двете пространства. Входът към Градската градина ще бъде разчистен от паркирани коли и ще бъде построена първата в София необятна пешеходна пътека, с което достъпът и сигурността на пешеходците доста се усъвършенстват.

“Убеден съм, че това е единствено първата крачка от основаването на спокоен пешеходен център. Ние от Спаси София продължаваме да работим по последващи оферти, които да създадат града ни по-красив и комфортен. Новата велоалея по бул. Патриарх Евтимий ще свърже 6 съществуващи вело трасета, а с БУС лентата и синхронизираното разписание на шестте трамвайни линии, вършим центъра по-достъпен за жителите . Докато другите европейски столици вършат смели крачки напред, ние не можем да си позволим за следващ път да бездействаме. Въпреки опитите за политически интриги, успяхме да убедим и обединим общинските съветници да работят за стабилно и екологично развиване на столицата. ” - изясни общинският консултант Борис Бонев от Спаси София.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР