Емблематичната сграда на някогашния театър "Ренесанс", а по-късно попфолк дискотека

...
Емблематичната сграда на някогашния театър "Ренесанс", а по-късно попфолк дискотека
Коментари Харесай

Кой драсна отново клечката на Син сити?

Емблематичната постройка на тогавашния спектакъл "Ренесанс ", а по-късно попфолк дискотека "Син сити " пламна рано тази заран от покрива, като се наложи бързата интервенция на пожарникарите, с цел да не се стигне до разгръщане на огъня към прилежащо здание. Това е втори пожар на паметника на културата, а общинарят Борис Бонев се включи директно от площада, с цел да изрази подозрение, че не "клошари ", а инвеститорски интерес стои зад следващото подпалване.

Министърът на културата проф. Велислав Минеков също е безапелационен, че задачата е била постройката да бъде оповестена за негодна, с цел да се срине. "Трябва незабавна смяна на закона. Три пъти гори това "Възраждане ". Ще се постарая това да влезе в прокуратурата. Това е класическо закононарушение ", сподели той. И подсети, че притежателят на постройката Красимир Георгиев е задължен да поддържа постройката.

"Спаси София " на самостоятелния общинар Бонев няколко пъти е подавала сигнали до държавното обвиняване, само че отговор от там няма.

Сградата е издигната през 1900 година Тя е ставала жертва и на различен пожар, след което е възобновена като кино „ Възраждане “.

Живеещи в региона споделят, че всяка зима постройката става "обиталище на клошари ". Тя не действа като заведение от началото на 2016 година. От тогава до в този момент се е случвало да бъде подпалвана няколко пъти.

Собственикът на "Син Сити " Красимир Георгиев още преди няколко години разгласи, че желае да строи 12-етажен петзвезден хотел на мястото на постройката, която е част от колективен монумент на културата, разгласен през 1976 година По закон тя не може да бъде съборена.

През 2016 година покривът и прозорците на постройката са отстранени, с което се цели естественото ѝ разрушение. След сигнал на жители Дирекцията за народен строителен надзор – регион „ Възраждане “ подреди на притежателя да прекрати всевъзможни ремонтни и строителни действия, а Националният институт за недвижимо културно завещание извърши инспекция.

Красимир Георгиев, който е притежател още на столичните хотели „ Централ “ и „ Форум “, сподели през 2015 година, че има доста остарели здания около булевардите "Христо Ботев ", "Мария Луиза ", "Константин Величков ", „ които рано или късно ще прераснат в съвременни офис центрове “.

Те обаче са част от групови монументи на културата. В началото на века спектакъл "Ренесанс " е именуван "Нова Америка ". През Втората международна война постройката е изгоряла при бомбардировки, а след 1944 година - с доброволния труд и дарения на столичани - театърът е възобновен.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР