Емблематичната приказка на големия датски разказвач Ханс Кристиан Андерсен Снежната

...
Емблематичната приказка на големия датски разказвач Ханс Кристиан Андерсен Снежната
Коментари Харесай

Снежната кралица - съвременна танцова приказка за деца и възрастни от балет Арабеск

Емблематичната приказка на огромния датски повествовател Ханс Кристиан Андерсен „ Снежната кралица “ е алегория за едно омагьосано дяволско огледало, счупено на милиони дребни части, реещи се из Света, попадащо в сърцето ни, каращо ни да виждаме единствено грозните и неприятните страни на Човека и всичко към него, за удивително красивата и неспособна на откровена обич ледена Кралица, за детската непорочност и любов на Кай и Герда Притча, която ни вулнува и ни кара да се замислим. Дали едно малко момиче има сили да избави едно малко момче, ранено от мразовит пай и допряно от смразяваща целувка? Дали една неосъзната още, само че дълбока детска обич е задоволителна да победи Сили, доста по-мощни и антични? Дали споменът и вътрешният блян за светлина и топлота, ще надделеят над безконечната зима?
На тези, в своята същина безконечни въпроси, ще се опитат да отговорят в своя нов танцов прочит и хореографката Ангелина Гаврилова, драматургът - Марий Росен, сценографът - Иван Токаджиев и художникът на костюмите – Адрияна Найденова.

Проследявайки пътя на Герда, търсейки своя Кай, срещайки разнообразни герои, които пречат или подкрепят пътешествието й, спектакълът ще покаже на своите фенове порастването и смяната на героинята. Всеки допир и взаимоотношение с тези нови светове, ще остави белег в нея, ще я обогати и подари с опит и мъдрост. От друга страна ще бъде подчертано и върху Снежната кралица, нейните двама правилни стражи, омагьосаният Кай и взаимоотношенията сред тях. Дали самотата не е причина за суровостта на Кралицата и желанието й да има вледенени души, не е надълбоко осъзнаване, че никой в никакъв случай не я е обичал същински? Отговорът ще бъде даден в края на спектакъла. Всеки фен ще избере за себе си, по какъв начин ще „ разтълкува “ героите. В извънредно материалното и по едно и също време с това илюзорно пространство, в което живеят в този момент, децата имат потребност да си напомнят и да повярват в приказките. Защото там се споделя за същински значимите желания и победи, за това по какъв начин една любов изгонва дяволското стъкълце от сърцето и по какъв начин свободата на едно момче и момиче се изписва с думата „ ВЕЧНОСТ “.
Спектакълът ще очарова публиката с ексцентрични образни решения, ефектни „ приказни “ костюми и завладяваща музика.
В танцовия театър ще бъде употребена музиката на едни от най-популярните създатели на класическото завещание, както и композитори творили при започване на 20 век като Чайковски, Елгар, Брукнер, Мусоргски, Григ и други, с което още веднъж ще напомним на феновете за благосъстоянието на тези музикални шедьоври.
От друга страна, присъединяване на целия състав на балет „ Арабеск “ в творбата, многообразието от разнообразни герои, разкрива яркия гений на трупата освен като танцьори, само че и мощното и въздействащо актьорско наличие.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР