Емблематичната приказка на големия датски разказвач Ханс Кристиан Андерсен Снежната

...
Емблематичната приказка на големия датски разказвач Ханс Кристиан Андерсен Снежната
Коментари Харесай

Емблематичната приказка Снежната кралица от балет Арабеск

Емблематичната приказка на огромния датски повествовател Ханс Кристиан Андерсен „ Снежната кралица “ е алегория за едно омагьосано дяволско огледало, счупено на милиони дребни части, реещи се из Света, попадащо в сърцето ни, каращо ни да виждаме единствено грозните и неприятните страни на Човека и всичко към него, за удивително красивата и неспособна на откровена обич ледена Кралица, за детската непорочност и любов на Кай и Герда Притча, която ни вулнува и ни кара да се замислим. Дали едно малко момиче има сили да избави едно малко момче, ранено от мразовит пай и допряно от смразяваща целувка? Дали една неосъзната още, само че дълбока детска обич е задоволителна да победи Сили, доста по-мощни и антични? Дали споменът и вътрешният блян за светлина и топлота, ще надделеят над безконечната зима?
На тези, в своята същина безконечни въпроси, ще се опитат да отговорят в своя нов танцов прочит и хореографката Ангелина Гаврилова, драматургът - Марий Росен, сценографът - Иван Токаджиев и художникът на костюмите – Адрияна Найденова.

Проследявайки пътя на Герда, търсейки своя Кай, срещайки разнообразни герои, които пречат или подкрепят пътешествието й, спектакълът ще покаже на своите фенове порастването и смяната на героинята. Всеки допир и взаимоотношение с тези нови светове, ще остави белег в нея, ще я обогати и подари с опит и мъдрост. От друга страна ще бъде подчертано и върху Снежната кралица, нейните двама правилни стражи, омагьосаният Кай и взаимоотношенията сред тях. Дали самотата не е причина за суровостта на Кралицата и желанието й да има вледенени души, не е надълбоко осъзнаване, че никой в никакъв случай не я е обичал същински? Отговорът ще бъде даден в края на спектакъла. Всеки фен ще избере за себе си, по какъв начин ще „ разтълкува “ героите. В извънредно материалното и по едно и също време с това илюзорно пространство, в което живеят в този момент, децата имат потребност да си напомнят и да повярват в приказките. Защото там се споделя за същински значимите желания и победи, за това по какъв начин една любов изгонва дяволското стъкълце от сърцето и по какъв начин свободата на едно момче и момиче се изписва с думата „ ВЕЧНОСТ “.

Спектакълът ще очарова публиката с ексцентрични образни решения, ефектни „ приказни “ костюми и завладяваща музика.
В танцовия театър ще бъде употребена музиката на едни от най-популярните създатели на класическото завещание, както и композитори творили при започване на 20 век като Чайковски, Елгар, Брукнер, Мусоргски, Григ и други, с което още веднъж ще напомним на феновете за благосъстоянието на тези музикални шедьоври.
От друга страна, присъединяване на целия състав на балет „ Арабеск “ в творбата, многообразието от разнообразни герои, разкрива яркия гений на трупата освен като танцьори, само че и мощното и въздействащо актьорско наличие.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР