Емблематичната катедрала Света Богородица в Париж е в плачевно състояние

...
Емблематичната катедрала Света Богородица в Париж е в плачевно състояние
Коментари Харесай

Как ще спасяват катедралата Св. Богородица в Париж?

Емблематичната катедрала " Света Богородица " в Париж е в плачевно положение и се нуждае от незабавни ограничения за консервация и реституция.
 
Времето, метеорологичните условия и замърсяването на въздуха са оказали пагубно влияние върху храма, вписан в Световното завещание на ЮНЕСКО. Това е най-посещаваният исторически монумент в Европа, през който годишно минават сред 12 и 14 млн. души.

Съкровищата на Европа (СНИМКИ)
 
Това е скъп монумент на готическата архитектура от 12-14 в. Отблизо се вижда, че времето не е милостиво към него. Средновековните улуци, завършващи с причудливи чудовища - гаргойли, са разрушени, като липсват цели елементи от фигурите. Част от каменен парапет е липсващ и е сменен с дървена греда. Рамката на витражите тук-там е ръждясала, декоративни детайли от фасадата са откъртени и останките са събрани, оформяйки нещо като гробница за каменни орнаменти.
 
В същото време страната, която е притежател на постройката, годишно заделя по 2 млн. евро за поддръжка.
 
Тези средства са явно незадоволителни, с цел да се поддържа паметника в положително положение. Ето за какво страната се ангажира да дава дотация по едно евро за всяко дарено евро, събирано от фондацията " Бъдеще за националното завещание на Париж ". Субсидията ще бъде в границите на четири милиона събрани публични средства годишно. Това е планувано в рамково съглашение, подписано при започване на май в Елисейския замък.
 
Изчисленията демонстрират, че са нужни минимум 100 млн. евро в границите на 20 години и 150 млн. в границите на 30 години, с цел да се поддържа постройката. Това е дало концепцията страната да се обърне към хората с апел да оказват помощ да се опази този културен и набожен монумент.
 
Главният реакционер на катедралата Мари-Елен Дидие е оптимистично настроена, като счита, че с парите, които страната отпуска, се възвръща най-неотложно застрашеното. Разчита се обаче доста на даренията, с цел да се работи по-цялостно и дейно. По тематиката Париж – градът на футбола и любовта
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР