Емблематичната къща за Стария Бургас – на индустиралеца Аврам Чальовски

...
Емблематичната къща за Стария Бургас – на индустиралеца Аврам Чальовски
Коментари Харесай

СНИМКИ показаха каква страхотия се случи посред нощ в най-тузарския квартал на Бургас с къщата на Аврам Чальовски

Емблематичната къща за Стария Бургас – на индустиралеца Аврам Чальовски до Търговската гимназия в Бургас стартира част по част да се срутва . Снощи падна терасата и по знамение няма жертви.

Бетонните блокове са се свлекли на тротоара при височина от 5-6 метра. Мястото към момента не е отцепено и най-вероятно още през днешния ден ще се извършат предпазните процедури. Възможно е да има и други падащи детайли, даже фасадата на постройката, тъй като и с просто око се вижда, че тя е занемарена.



Това е къщата на един от най-големите индустриалци в България при започване на 20-и век Аврам Чальовски. Издигната е по план на именития проектант Рикардо Тоскани и се смята за историческо благосъстояние на Бургас.

Къщата обаче години тъне в съсипия. Тя е архитектурен монумент на културата и не може да бъде разрушена, а би трябвало да бъде възобновена в достоверния й тип. Освен, в случай че несъмнено не падне сама.



Намира се в един от най-скъпите региони на Бургас – до Търговската гимназия. Наследниците на Чальовски водеха дълги каузи със захарния цех „ Победа “, които изгубиха и против тях бе изваден изпълнителен лист за 2 милиона лв., след което стартира обществената продажба на най-атрактивните им парцели в Бургас.



Източник: Флагман.бг
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР