Емблематичната журналистка Нейка Кръстева представи новата си книга Присъдата“. Премиерата

...
Емблематичната журналистка Нейка Кръстева представи новата си книга Присъдата“. Премиерата
Коментари Харесай

`Присъдата` от Нейка Кръстева: Разказ за болестта, престъпните схеми и онзи един процент надежда

Емблематичната журналистка Нейка Кръстева показа новата си книга „ Присъдата “. Премиерата се състоя в изисканата зала – изложба на столичния хотел „ Анел “, а измежду многочислената аудитория бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, сътрудници, другари на авторката, както и основните герои от книгата.

„ Множествената склероза е най-непредсказуемото, изменчиво, подло и злокобно заболяване. От Министерски съвет не се умира, с изключение на доста редки случаи, само че води тежка инвалидизация, която за някои хора е по-страшна и от гибелта. В тази книга описвам за нелеката орис на хората с Министерски съвет в България, както и за някои незаконни схеми в опазването на здравето. “

Нейка Кръстева, създател

" С книгата си Нейка Кръстева удря няколко сигнални камбани. Първата е, че сме уязвими. Каквото и да си мислим за себе се, всички сме направени от нежен материал. На човек не му е обещано да знае по кое време ще се счупи ефимерното му благополучие. Не знае нито по кое време, нито по какъв начин ще свърши филмът, в който самичък играе и самичък се режисира. Сам даже си избира декорите от време на време драматург е само Съдбата.

Втората камбана звън е против безизходицата, с която ни притискат нелечимите заболявания. Излиза, че хилядолетия наред човешките цивилизации не са си подредили целите, ползите и откривателските старания. Разсейвали са се с войни, с териториални искания, с династически бракове, с шовинизъм, с интриги и с нарцисизъм. Могло е вместо тях да се съсредоточат в опозиция против бичове като рака, множествената склероза, деменцията. Преди „ Присъдата ” Нейка Кръстева дръзна с филм против рака на гърдата и този филм откри фенове в цяла Европа. Имаме потребност от отрезвяващи книги! Ползата от литература като тази книга е също толкоз огромна, колкото от цели пациентски организации, храбри и некорумпирани. Месеци наред, откакто изчетох ръкописа, в паметта ми останаха и още са будни картините по какъв начин попадналият като в клопка се съпротивлява, по какъв начин силите му отслабват, по какъв начин тялото му го предава, по какъв начин не намира отникъде съдружници и човечност. Но все пак се бори и няма различен избор.

Нейка Кръстева е убедила Андрей и околните му да описват, да приказват с същинските си имена, да ни вадят от удобната зона със заблудите за здравето и опазването на здравето. Намирам, че това е третата й заслуга. В книгата няма вайкане, няма двуличие, нито престорено състрадание към страданието. „ Присъдата ” е откровена, написана с правилния нюх на публицист, който при никакви условия не е изневерявал на публичната задача на специалността си. "

Милена Димитрова, редактор



Започнах да куцукам с левия крайник, без да съм го травмирал. По гледище на околните ми направих консултация с един професор. Беше ми необичайно да слушам гласа на професора, да виждам изражението на лицето му. Сякаш ми споделяше: „ Съжалявам, момче, свършено е с теб ”. Все едно ми прочете присъдата. Бях на двайсет и седем. Така стартира разказът на Андрей. Днес той е на 45 и към този момент е в инвалидна количка. За 18 години с диагноза Министерски съвет е опитал всичко, което оферират както обичайна, по този начин и различната медицина. Останала ли му е вяра?

Нейка Кръстева е прочут български публицист. Родена е в София. Работила е като кореспондент, редактор и специфичен сътрудник в някои от най-големите за своето време вестници в България като „ Вечерни вести ”, „ Отечествен фронт ”, „ 168 часа ”, „ Стандарт ”. Била е основен редактор на седмичника „ Политика ”, а сега управлява англоезичното издание „ Europost ”. Автор е на десетки журналистически следствия, изявленията и мнения по настоящи тематики, както и на документалния филм „ Дългият кулоар ” (Lifelong Corridor) за нелеката орис на дамите с рак на гърдата. „ Присъдата ” е първата й независима книга.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР