Еманюел Макрон призова за укрепване на "интензивните отношения" между Франция

...
Еманюел Макрон призова за укрепване на "интензивните отношения" между Франция
Коментари Харесай

Макрон похвали отношенията между Франция и Белгия

Еманюел Макрон прикани за подсилване на "интензивните връзки " сред Франция и Белгия в първия ден на държавното си посещаване, първото на френски държавен глава в Белгия от близо половин век, съобщи Франс прес.

Макрон избегна разискване на митингите във Франция и акцентира на хвалене на "приятелството и здравите връзки " на двете прилежащи страни, припомняйки, че Франция има най-дългата си континентална граница с Белгия - към 620 км.

Макрон и брачната половинка му Брижит прекараха по-голямата част от деня с белгийския крал Филип и кралица Матилда. Преди държавния прием двете двойки посетиха Музея на изящните изкуства в Гент.

Европа непрекъснато бе възхвалявана, както от Макрон, по този начин и от белгийския демократичен министър председател Шарл Мишел: и двамата се показаха като бранители на прогресисткия лагер против този на популистите.

Мишел прикани за мултилатерализъм и нов подтик за Европейски Съюз. "Именно тази упоритост желаеме да внесем дружно в европейските диспути ", сподели белгийският министър председател.

"Ние дружно пазиме един мощен мултилатерализъм ", съобщи и Макрон, който към този момент посети 19 от другите 27 страни от Европейски Съюз в подтекста на изборите за Европейски парламент следващата година.

Двамата водачи не разясниха обществено неотдавнашното решение на Белгия да купи американски изтребители Ф-35 вместо европейски самолети. Френският президент беше изразил страдание за този избор, който по думите му е "против европейските ползи ".

Макрон обществено отбрани Пакта на Организация на обединените нации за миграцията, чието сключване в Белгия се сблъсква с нежеланието на участващите в ръководещата коалиция фламандски националисти. Този текст среща възржения в редица европейски столици, измежду които Виена, Будапеща и Прага, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР