Еманюел Макрон по време на церемонията в Аахен Европейският съюз

...
Еманюел Макрон по време на церемонията в Аахен Европейският съюз
Коментари Харесай

Макрон към Бойко: Не можем да чакаме онези, които правят малки крачки


Еманюел Макрон по време на церемонията в Аахен

Европейският съюз не може да си разреши да демонстрира уязвимост и разделяне и би трябвало да върви напред с бързи промени. Това бе главното обръщение на френския президент Еманюел Макрон, откакто в немския град Аахен бе почетен с тазгодишната премия " Карл Велики " за неговата " визия за нова Европа ".

Той бе поканил на церемонията и българския министър председател Бойко Борисов, като по време на речта си в потока на мисълта за потребността от промени в Европейски Съюз се обърна персонално и към него:

" Така е, Бойко - ще вървят напред дружно европейските страни, които съблюдават общите правила и желаят незабавно бързи промени. Не можем да чакаме тези, които вършат дребни крачки, в последния вероятен миг. "

Макрон прикани Европа да се сплоти в днешния все по-сложен свят и пред едностранните дейности на Съединени американски щати по въпроси като климата и иранското нуклеарно съглашение.

Той уточни, че Европа би трябвало да отбрани световния мултилатерален ред в името на суверенитета на континента, а Германия - да бъде смела в упоритостта си за европейско обновяване, тъй като Европейски Съюз не може да си разреши да демонстрира уязвимост и разделяне пред лицето на външните закани и възраждащия се шовинизъм на територията си.

Френският държавен глава приказва след гала в немския град Аахен за удостояването му с тазгодишната премия " Карл Велики " за неговата " визия за нова Европа ".

Макрон индиректно разкритикува склонността на американския президент Доналд Тръмп да взема решение вместо европейците.

Ако приемем други велики сили, в това число съдружници и наши другари от най-тежките моменти историята ни, да се слагат в състояние да вземат решения вместо нас за дипломацията или сигурността ни, принуждавайки ни от време на време да поемаме огромни опасности, значи към този момент не сме самостоятелни, означи той в речта си след церемонията.

" Ние избрахме да градим мир и непоклатимост в Близкия изток. Други сили, също суверенни като нас, взеха решение да не спазят личната си дума.Трябва ли обаче да се отречем от личния си избор “, попита президентът.

Да не бъдем слаби, да не се подчиняваме, да придобием европейски суверенитет, който ще даде опция да създадем Европа същинска мощ в геополитически, търговски, климатичен, стопански, снабдителен и дипломатически проект, прикани Макрон.

Френският президент съобщи, че Европа би трябвало да бъде по-амбициозна във връзка с финансите си, да отстоява ползите си и да помогне за реализиране на икономическо и данъчно доближаване сред страните членки.

Макрон прикани канцлерката Ангела Меркел, която присъстваше на церемонията, Германия да преодолее " фетишизма си " във връзка с бюджетните и търговски остатъци в името на нужните промени в Европа.

Той настоя еврозоната да има личен бюджет макар запасите на Германия по този въпрос. Макрон прикани Германия да работи с Франция за по-голямо европейско единение и да поддържа предложенията му за промени.

Нова Европа би трябвало да се гради на солидарността и доближаването. Вярвам в една мощна, по-интегрирана еврозона, със собствен личен бюджет, който дава опция за вложения и доближаване.

Меркел съобщи на собствен ред, че Европа повече не може да разчита на безусловната отбрана на Съединени американски щати и би трябвало да поеме ориста си в свои ръце. Това е нашето предизвикателство за бъдещето, добави тя.

Наградата " Карл Велики " за ангажираност към Европа се връчва всяка година от 1950 година насам. Преди Макрон носители на оценката са били Ангела Меркел и папа Франциск.

На церемонията в Аахен участваха десетина европейски водачи, измежду които министър председателите на Румъния, България, Люксембург, президентката на Литва и кралят на Испания, отбелязва Франс прес. Повечето от тях ще се срещнат още веднъж идната седмица в София за срещата на върха Европейски Съюз - Западни Балкани, в чийто дневен бе прибавен въпросът за нуклеарното съглашение с Иран.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР