Еманюел Макрон обеща да запише правото на аборт на жената

...
Еманюел Макрон обеща да запише правото на аборт на жената
Коментари Харесай

Правото на аборт ще бъде записано във френската конституция

Еманюел Макрон даде обещание да запише правото на аборт на дамата във френската конституция до края на годината, откакто рестриктивните мерки в други страни тласнаха Франция по пътя към абсолютно гарантиране на правата на дамите, отбелязва английският Guardian. 

Френският президент разгласи в неделя, че тази седмица ще показа план на текст  на Държавния съвет, най-висшият административен съд на Франция, с оглед включване на правото на аборт в конституция до края на годината и написа в обществените мрежи:

„ През 2024 година правото на дамите да изберат аборт ще стане необратимо. “ 

Прекратяването на бременност е декриминализирано във Франция през 1975 г. Проучване на публичното мнение от ноември 2022 година откри, че 89% от интервюираните подкрепят допълването на правата за абортите в конституция. Според данни на държавното управление предходната година във Франция са осъществени 234 000 аборта. 

Промените в конституцията във Франция изискват или референдум, или утвърждение от най-малко три пети от членовете на двете камари на Народното събрание, обединени в Конгрес, като повечето конституционни промени в следвоенна Франция са утвърдени с гласоподаване в Конгреса.

Съобщението на Макрон в неделя следва заричане, обещано от него на 8 март, Международния ден на дамата. По мотив на решението на  Върховният съд  на Съединени американски щати анулира решението по делото " Роу против Уейд ", с което правото на аборт към този момент не е предпазено от американската конституция, френският президент написа в Twitter (социалната мрежа, която сега се назовава X): „ Универсално обръщение за взаимност към всички дами, които през днешния ден виждат това право нарушено: Франция ще запише в своята конституция свободата на дамите да прибягват до аборт ".  

През септември предходната година крайнодясното държавно управление на Унгария задължи дамите да „ слушат сърдечния темп на плода “, преди да имат достъп до безвреден аборт.

Въпреки че абортът е легален в Италия от 1978 година, достъпът до процедурата е извънредно сложен заради огромния брой гинеколози, които имат морални възражения. Крайнодясното държавно управление на Италия, което пристигна на власт предишния октомври, е срещу абортите, макар че министър председателят Джорджия Мелони сподели, че законът няма да бъде изменен.

В Полша, която има едни от най-суровите закони за абортите в Европа , позволяващи преустановяване на бременността единствено при положение на обезчестяване, блудничество или опасност за здравето или живота на майката, рестриктивните мерки бяха затегнати през 2020 година, когато конституционният съд на страната постанови, че абортите въз основата на недостатъци на плода са противоконституционни.

 
Името й е Дорота - гибелта на бременна жена разпали гнева на поляците против законите за аборт 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР