Еманюел Макрон и Тереза Мей по време на срещата им

...
Еманюел Макрон и Тереза Мей по време на срещата им
Коментари Харесай

Макрон не направи на Мей отстъпки за Брекзит


Еманюел Макрон и Тереза Мей по време на срещата им в четвъртък

Френският президент Еманюел Макрон отхвърли концепцията за специфични условия за лондонското Сити в съглашението за Брекзита. Твърдото му обръщение гласеше, че Англия няма да получи цялостен достъп до европейските пазари, в това число финансовите, в случай че не прави вноски в бюджета на Европейски Съюз и не одобри всичките му правила, оповестява английският в. " Гардиън ", цитирайки изказване на президента на взаимна конференция с английската премиерка Тереза Мей в английския боен лицей Сандхърст.

Срещата на високо ниво се състоя в четвъртък, с цел да подчертае околните връзки сред Лондон и Париж, откакто по-рано беше оповестено, че Англия ще влага 45 милиона лири в възстановяване на сигурността на границата в Кале.

Финансовите услуги са един от секторите, в които Франция се надява да завоюва по-голям дял на пазара на Европейски Съюз след Брекзита. Предприятията от лондонското Сити са обезпокоени от новите бариери пред търговията, в това число загубата на правата им да работят в цяла Европа от централа в Лондон.

Алтернативата е съглашение, сходно на това с Канада, уточни Макрон. То включва финансовите услуги, само че не обезпечава същия достъп, който имат страните членки. Брюксел от дълго време предизвестява, че Англия няма да получи опция да сортира секторите, до които ще има достъп.

Англия се надява, че след приключването на първия стадий от договарянията ще може да употребява околните търговски връзки с основни страни от Европейски Съюз, с цел да получи по-добра договорка. Френският президент обаче съобщи, че неговата страна ще се придържа към проектите, отбелязва в. " Гардиън ".

Мей и Макрон реализираха съглашения в области от защитата до спорта и културата, само че мигрантите бяха водеща тематика. През последните години Кале стана епицентър на битката на Франция да се оправи с миграционната рецесия. Мигрантите в града постоянно живеят при мизерни условия, пробвайки да доближат Англия по всевъзможни способи. Макрон съобщи, че обстановката се е подобрила, само че към момента има проблеми и акцентира, че границата сред двете страни би трябвало да бъде защитавана със взаимни старания.

Френското държавно управление твърди, че мащабите на сегашната миграционна рецесия основават несправедлива тежест върху Франция, която съгласно подписаното през 2003 година съглашение от Туке охранява общата граница и приема отхвърлените от Англия бежанци. По време на предизборната си акция предходната година Макрон беше заречен да предоговори съглашението, така че поетите от английската премиерка задължения бяха възприети във Франция като победа. Някои лондонски политици показаха неодобрение от спомагателните разноски, само че други одобриха срещата сред Макрон и Мей като знак, че съдействието сред Лондон и Париж може да оцелее макар Брекзита.

В знак на благосклонност Макрон разгласи, че ще даде " Гоблена от Байо " на заем на Англия, с цел да бъде показан на галерия. Творбата, показваща норманското настъпление на Британските острови, ще напусне Франция за пръв път от 950 години, отбелязва в. " Ню Йорк таймс ". Това е част от напъните за задълбочаване на културните връзки, акцентира Макрон на конференция.

Двете страни имат лимитирани общи ползи и даже те понижават поради Брекзита. Надеждите на Мей да реализира удобно комерсиално съглашение с Европейски Съюз към този момент не срещат особени благосклонности във Франция, която се стреми да притегли банки и други предприятия от Англия. В миг, когато държавното управление в Лондон е едва и разграничено, а немската канцлерка Ангела Меркел се пробва да образува коалиция, Макрон се оказа водещият политически представител на Европа на интернационалната сцена.

Френският президент се самоопределя като проевропейски центрист и е съперник на популистката десница, както и на доста от концепциите, въодушевили Брекзита, отбелязва в. " Ню Йорк таймс ", наблягайки, че Макрон не е направил отстъпки в една от областите, в която Мей се нуждае от най-голяма помощ - помощ при постигането на сполучливо съглашение за комерсиалните връзки с Европейски Съюз след Брекзита.

" Макрон е част от потомство, което изпитва нещо като равнодушие към Англия ", споделя Вивиан Пертюсо, специалист по френско-британските връзки във Френския институт по интернационалните връзки, представен от в. " Ню Йорк таймс ". В връзките сред двете страни има отдалеченост и се усеща блян за фокусиране върху партньорството с Германия, акцентира Пертюсо.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР