Еманюел Льофевр произвежда хиляди тонове ендивия годишно във фермата си

...
Еманюел Льофевр произвежда хиляди тонове ендивия годишно във фермата си
Коментари Харесай

Фермерите са на ръба и вносните зеленчуци може да превземат рафтовете

Еманюел Льофевр създава хиляди тонове ендивия годишно във фермата си в Северна Франция, само че в този момент може да се откаже от реколтата си заради големите разноски за сила, нужни за заледяване на събраните луковици. Неговият случай не е единственият. В цяла Северна и Западна Европа производителите на зеленчуци обмислят прекъсване на активността си заради финансовия удар от енергийната рецесия. А това в допълнение заплашва доставките на храни, написа Reuters.

Повишаването на цените на електрическата енергия и газа ще се отрази върху културите, отглеждани през зимата в отопляеми оранжерии, като домати, чушки и краставици, и тези, които би трябвало да се съхраняват в хладилни пространства, като ябълки, лук и ендивия.

Грижата за ендивиите е изключително енергоемка. След като луковиците се приберат през есента, те се съхраняват при температури под нулата и по-късно се засаждат още веднъж в контейнери с следена температура, с цел да се даде опция за целогодишно произвеждане.

Наистина се чудим дали ще ожънем това, което има на нивите тази зима “, сподели Льофевр.

Европейските фермери предизвестяват за дефицит на зеленчуци. Очакваният удар върху производството и скокът на цените значи, че супермаркетите може да преминат към доставяне с повече артикули от по-топлите страни като Мароко, Турция, Тунис и Египет.

Най-големият разход за производителите, които отглеждат зеленчуци в оранжерии, е обвързван с повишаването на газа. Двама френски фермери, подновяващи договорите си за електрическа енергия за 2023 година, споделиха, че са им котирани цени над 10 пъти над тези от 2021 година

„ През идващите седмици ще възнамерявам сезона, само че не знам какво да върша “, сподели Бенджамин Симоно-Де Вос, който отглежда краставици, домати и ягоди на юг от Париж.

Ако обстановката остане по този начин, няма смисъл да започваме още една година. Не е стабилно. “
Поглед на юг
Фермерите не се борят единствено със спираловидните цени на силата. Разходите за торове, опаковки и превоз порастват и заплашват маржовете.

„ Сблъскваме се с общо увеличени индустриални разноски от към 30% “, уточни Йоханес Грос, заместник-мениджър продажби в немската кооперация Reichenau-Gemüse, чиито оранжерии покриват към 60 хектара. Енергията съставлява някъде сред половината и две трети от тези спомагателни разноски, сподели той.

„ Някои сътрудници мислят да си оставят оранжериите празни, с цел да са допустимо най-ниски разноските. Никой не знае какво ще стане следващата година “, разяснява Грос.

Групата за оранжерийна промишленост Glastuinbouw Nederland показва, че до 40% от нейните 3000 членове са във финансови усложнения. Дори в слънчеви страни като Испания, производителите на плодове и зеленчуци се борят с 25% нарастване на разноските за торове.

Джак Уорд, основен изпълнителен шеф на Британската асоциация на производителите, сподели, че е неизбежно производството на плодове и зеленчуци да не се реалокира в по-топъл климат.

Ще преместим производството все по-на юг, надолу през Испания и в Мароко и елементи от Африка. “

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР