Елвис Пресли умира на 16 август 1977 г. в дома

...
Елвис Пресли умира на 16 август 1977 г. в дома
Коментари Харесай

Умира Елвис Пресли

Елвис Пресли умира на 16 август 1977 година в дома си в Грейсланд евентуално от свръхдоза приспивателни и успокоителни. Това събитие раздрусва Америка; не оставя и диря от настъпилото равнодушие към него. Изведнъж продажбата на албумите му внезапно скача. Два от тях стигат до върха на класациите за кънтри-енд-уестърн – From Elvis Presley Boulevard от 1976 и Moody Blue от 1977 година Нито един от продадените билети за концертите от есента на 1977 година не е върнат, въпреки че те не се състоят. За RCA гибелта на Елвис е един тип облекчение, защото проблемите с него се вземат решение, а ползата е голям. Веднага стартира издаване на нови и остарели албуми, които съдържат както издавани, по този начин и останали в каталозите неиздадени песни, разнообразни версии или пък незавършени записи. Не е инцидентно, че след гибелта на Елвис до момента са издадени три пъти повече албуми, в сравнение с приживе.
Той е най-голямата звезда на рокендрола и икона в музиката и киното, считана за една от най-значимите персони в поп-културата на 20 век. Той е най-продаваният солов актьор в историята на поп музиката. Често е определян като Краля на рокендрола или просто Краля.
Пресли потегля по пътя на музиката през 1954 година и бързо става прочут в цялата страна, като прави известна измежду необятната аудитория афроамериканската музика. С поредност от сполучливи сингли и телевизионни участия той се трансформира във водеща фигура в зараждащия се жанр рокендрол. През 50-те и 60-те години на предишния век взе участие и в киното и издава кино музика, само че след 1968 година възобновява концертната си активност, до гибелта си през 1977 година. Елвис Пресли има продадени сред 500 000 и 600 000 албума в международен мащаб.
Номиниран е за 14 награди Грами, като печели 3 от тях, а също така получава и Грами за повсеместен принос.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР