Елтрейд въведе иновативна облачна услуга, която предоставя дистанционен достъп до

...
Елтрейд въведе иновативна облачна услуга, която предоставя дистанционен достъп до
Коментари Харесай

Над 80% от бизнеса е изпълнил изискванията на наредбата за новите фискални устойства

" Елтрейд " вкара новаторска облачна услуга, която дава отдалечен достъп до данните от касовия уред от всяка точка на света

Г-н Проданов, бизнесът подготвен ли е да отговори за условията на новата разпоредба за касовите апарати?

Наредбата има две страни. Едната е обвързвана с смяна във функционалностите на самите касови апарати и фискални устройства, а другата страна на наредбата се отнася до въвеждане на правилник и на стандарти по какъв начин би трябвало да наподобява софтуера за ръководство на продажбите. Това са две разнообразни неща. По отношение на условията към касовите апарати и измененията, които постанова наредбата, бизнесът е изцяло подготвен. Произведени са и са продадени задоволително на брой касови апарати по новите условия. По данни на Национална агенция за приходите към 270 000 устройства към този момент са приведени към условията на Наредбата, от към 300 000 – 320 000 настоящи досега устройства на пазара. Така че може да се каже, че този стадий от смяната на фискалните устройства съвсем напълно е завършил.

Това демонстрира, че всички отрицателни изказвания и всички страхове, че бизнесът не може да се пригоди и не може да отговори на условията на Наредбата, и че е пъклен скъпо и тежко, досега са опровергани. При състояние, че над 80% от търговците са си привели устройствата към новите условия демонстрира, че не е било толкоз тежко и комплицирано.

Откъде съгласно Вас идваше недоволството?

Определени лица, които се явяваха " представители " на бизнеса се опитваха да попречат на органите на Национална агенция за приходите да вкарат една по-справедлива система за събиране на налози. Всъщност това са медийни, изкуствени трудности, които на процедура ги няма. Големият боязън, че бизнесът ще изпита големи финансови усложнения, с цел да си приведе устройствата към Наредбата в действителност са безусловно празни приказки.

България е най-големия производител на фискални устройства в Европа, освен на касови апарати. Конкуренция сред производителите е толкоз огромна, че цените на фискалните устройства са алегорични. Един касов уред на българския пазар към краен клиент се продава сред 120 и 200 лева А в Полша да вземем за пример няма по-евтино устройство от 400 евро.

По-защитени ли са новите касови апарати и софтуера на тези апарати откъм злоупотреби?

Касовите апарати са в действителност задоволително предпазени. И това е смисълът да има фискално устройство. То е създадено със профилиран хардуер, не употребява общоприет програмен продукт, който хакерите познават. В нашите устройства имаме лична операционна система, която не е отворена за външни консуматори. Имаме също и лична файлова система.

При новия метод на предаване на данни, в случай, че всяка записка се предава съвсем онлайн с разлика от няколко минути на сървърите на Национална агенция за приходите, това обезсмисля старанието да се фалшифицира фискалното устройство. Защото даже някой да успее да фалшифицира фискалното устройство, то данните към този момент са предадени на Национална агенция за приходите. От друга страна системата като цяло става още по-защитени, тъй като даже някой да успее да хакне сървъра на Национална агенция за приходите и да изтрие всички данни, тези данни съществуват във фискалните устройства. Т.е. данните са разпределени и би трябвало да се унищожат на всички места по едно и също време, с цел да се загуби цялата информация. Така, че фактически това става една доста предпазена система.

Къде стои " Елтрейд " на пазара на касови апарати в България, а и в европейски мащаб?

На българския пазар има 4 огромни производителя и още 4-5 по-малки, което ще се повторя отново прави България най-големия производител на фискални устройства. " Елтрейд " е един от водачите на пазара, компанията продава фискални устройства в над 25 страни по света като Румъния, Армения, Молдова, Етиопия, Кения, Руанда, Зимбабве, Бенин, Сиера Леоне. Във всички страни, в които се вкарват фискални устройства се конкурираме главно Българки компании. В момента, в който се появят български компании, производители на фискални устройства на съответните пазари незабавно италианци, японци и всички останали си събират куфарчетата и си отпътуват.

От къде идва тази добра популярност?

България има дългогодишни обичаи. У нас фискални устройства се проектират и създават от повече от 25 години, което съответствува с интервала на разпада на соцлагера. България беше избрана за производител на електроника в Съвет за икономическа взаимопомощ и сега, в който организацията изчезна остана доста инфраструктура, доста готови фрагменти. В същото време у нас се вкараха фискални устройства и доста от тези експерти, които по този начин или другояче са си изгубили работата, взеха решение че това е една ниша, в която може да се работи и по този начин се появиха доста компании, които създават фискални устройства.

Квалификацията на експертите беше доста добра. Цените на труда в България не са високи, тъй че ние можем да произвеждаме конкурентни и висококачествени устройства. Очевидно качеството не е било единствено към оня миг, тъй като и в този момент компанията предлага новаторски решения. Освен че предлагаме надеждни, съвсем безотказни устройства, стремежът на компанията е да предложи услуги, които с изключение на да бъдат потребни за фиска и да служат по предопределение на наредбата, ние се стремим да прибавим функционалности в устройствата, които да ги създадат потребни и за търговците. Имаме опция, посредством отдалечена връзка с касовите апарати, да следим положението на самия касов уред – можем да следим равнището на батерията, можем да следим броя отпечатани редове, с което да преценим дали печатащото устройство е изчерпило ресурса, можем да сверямаме часовника отдалечено и редица параметри на касовия уред могат да се наблюдават и преди да настъпи щета ние да предупредим сервиза, който обслужва устройствата, че той би трябвало да вземе ограничения. Можем да забележим дали се препълва фискалната памет и да се изпрати механик, преди да се е препълнила, тъй че бизнесът да не пострада. Постоянно е стремим да предлагаме нови и потребни решения, които надграждат обичайните ни артикули. Последната ни новаторска услуга, да вземем за пример е " ЕлтрейдКлауд ".

Каква е концепцията на новия ви софтуерен артикул?

Това е " облачна " услуга, която накратко се показва в следното. Счетоводителите на всички дребни и междинни компании в края на месеца би трябвало да вземат данните за продажбите от фискалното устройство, с цел да могат да си създадат месечните доклади. До момента тези данни се събират като притежателят снима с телефона или сканира докладите от касовия уред и ги изпраща на счетоводителя. По някакъв физически метод тези данни би трябвало да стигнат до счетоводителя. Това лишава време, запаси, опция за неточности при преписването на един книжен притежател на различен, досадно е.

(За да не се постанова физически транспорт на данни, което лишава време, запаси, също така тези данни, когато се преписват от един книжен притежател в някаква друга система има опция за допускане на неточности, губи се време, досадно е.) С новия софтуерен артикул имаме опция да вземем месечните доклади от фискалното устройство и да ги предадем на счетоводството на компанията в електронен тип, като те по-късно могат да бъдат и експортирани към счетоводната стратегия. По този метод се икономисва време, заобикалят се неточности. Това е една услуга, която досега няма аналог на българския пазар и би била от изгода за ползвателите на фискални устройства. Продуктът има няколко равнища.

Първото равнище е взимане на месечни доклади и предаване на счетоводството, второто равнище на системата разрешава да се ръководят параметрите на касовия уред. Като с второто равнище на услугата могат да се трансформират имена и цени на продукти, да се трансформират имена на оператори, т.е. всички параметри, които биха могли да бъдат въведени през клавиатурата на устройството, могат да се трансформират отдалечено. Което на процедура значи, че в случай че един търговец има няколко магазина със сходни артикули, то по едно и също време без да обикаля всички места за продажби, може да смени цените на продуктите, може да добави нов продукт, като си стои у дома. И третото равнище на системата – то е много забавно, тъй като трансформира едно фискално устройство с цена 200 лв. в една система за ръководство на продажби.

Кога ще бъдат подготвени и трите равнища?

Първото и второто равнище са в употреба и има към този момент много положителни мнения от търговци. Третото равнище ще бъде приключено в околните няколко месеца. С третото равнище могат да се вкарват складови наличия, могат да се вкарват документи, проверка, доставка, брак, при което притежателят може да следи положението на склада, а при всяка продажба от склада, надлежно се отчисляват съответните количества. Тоест притежателят има цялостна визия какво се случва с бизнеса му, което му дава опция за надзор и дейно ръководство.

В общественото пространство бяха стартирани хрумвания за софтуерна фискализация. Какво е вашето мнение по този въпрос, изключително след абсурда с приключването на данните от Национална агенция за приходите?

По принцип софтуерна фискализация е нещо като аналог на " дървено желязо " и аз мисля, че последните събития сложиха края на безумната концепция за софтуерна фискализация, тъй като се вижда какъв брой нестабилно и какъв брой уязвимо може да бъде едно софтуерно решение. Смисълът на фискалните устройства, е че те дават спомагателна отбрана с хардуер. Няма програмен продукт, който на 100% да може да бъде предпазен. Ако някой желае да всички продажби и обороти на всички търговци от сивия бранш, да преминат към " софтуерна фискализация ", може да опитва. Няма метод софтуеара да бъде тестван дали укрива налози, това ще нанесе непоправими вреди на фиска и всички, които са в сивия бранш ще се възползват от една такава малка врата в случай че се допусне " дървено желязо ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР