Елизабет Втора изрази подкрепата си към Великобритания по време на

...
Елизабет Втора изрази подкрепата си към Великобритания по време на
Коментари Харесай

Безпрецедентното обръщение на Елизабет Втора към британците, вдъхновяващо за цял свят

Елизабет Втора изрази поддръжката си към Англия по време на епидемията от ковид с историческа тирада в неделя. Телевизия BBC излъчи авансово сниман запис на 93-годишната кралица от замъка Уиндзор, където тя направи невиждано послание към нацията.

Това е петият път, в който монархът записва тирада отвън коледната традиция – предходните изключения са диамантеният ѝ празник през 2012 година, гибелта на Кралицата майка (2002 г.) и тази на принцеса Даяна (1997 г.), както и през 1991 година във връзка войната в Персийския залив.

Монархът благодари на медицинските служащи от името на всички жители и вдъхна кураж, оценявайки мащаба на настоящето предизвикателство:

„ Докато и преди сме се сблъсквали с провокации, това е друго. Този път се сплотяваме дружно с всички народи по целия свят в общо начинание, употребявайки огромния прогрес на науката и нашето инстинктивно съчувствие, с цел да се възстановим. Ще успеем - и този триумф ще принадлежи на всеки един от нас. “

Облечена в зелена рокля, с перли и диамантена брошка, кралицата показа за прекарванията по време на предходни рецесии, в това число Втората международна война : „ Това ми припомня за първото телевизионно послание, което направих през 1940 година, благодарение на сестра ми. Като деца ние говорихме тук, от Уиндзор, на децата, които бяха евакуирани от домовете си и изпратени заради съображения за тяхната сигурност. Днес още един път мнозина ще изпитат мъчително възприятие за разлъка с обичаните си хора. Но в този момент, както и тогава, надълбоко в себе си знаем, че това е вярното нещо.”

 кралица Елизабет Втора Getty

Прочетете тук цялостната тирада на кралица Елизабет Втора:

„ Обръщам се към вас, знаейки, че се намираме във време на възходящи провокации. Време на разтърсвания в живота на нашата страна: разтърсвания, които донесоха тъга на някои, финансови усложнения на мнозина и големи промени в всекидневието на всички нас.

Искам да благодаря на всички на фронтовата линия на NHS, както и на служащите, полагащи грижи, и на тези, които извършват съществени функции, които безкористно не престават ежедневните си отговорности отвън дома в поддръжка на всички нас. Сигурна съм, че нацията ще се причисли към мен в уверението, че това, което вършиме, се прави оценка и всеки час от вашата упорита работа ни приближава до завръщането към по-нормални времена.

Искам също да благодаря на тези от вас, които остават у дома, като по този метод оказват помощ да защитим уязвимите и да пощадим доста фамилии от болката, изпитана към този момент от тези, които са изгубили близки. Заедно ние се оправяме с тази болест и желая да ви успокоя, че в случай че останем единни и решителни, тогава ще я преодолеем.

Надявам се през идните години всички да могат да се гордеят с метода, по който са дали отговор на това предизвикателство. И тези, които идват след нас, ще кажат, че британците от това потомство са толкоз мощни, колкото и всички. Това, че атрибутите на самодисциплина, т.е. тихата доброжелателна решителност и чувството за единодушие към момента характеризират тази страна. Гордостта с това кои сме ние не е част от нашето минало, тя дефинира нашето настояще и нашето бъдеще.

Моментите, когато Обединеното кралство се събира дружно, с цел да приветства служащите, осигуряващи грижа, ще бъдат запомнени като израз на нашия народен дух, а негов знак ще бъдат дъгите, нарисувани от децата.

В рамките на Общността на нациите и по целия свят видяхме сгряващи сърцето истории за хора, които се сплотяват, с цел да оказват помощ на другите, било то посредством снабдяване на колета с храна и медикаменти, внимание към съседи или превръщане на предприятия, с цел да оказват помощ на напъните за облекчение.

И въпреки че самоизолирането от време на време може да бъде сложна, доста хора от всевъзможни вероизповедания и такива, които не са религиозни, откриват, че това дава опция да забавим темпото, да създадем пауза и да се отдадем на размисъл с молитва или медитация. Това ми припомня за първото телевизионно послание, което направих през 1940 година, благодарение на сестра ми. Като деца ние говорихме тук, от Уиндзор, на децата, които бяха евакуирани от домовете си и изпратени заради съображения за тяхната сигурност. Днес още един път мнозина ще изпитат мъчително възприятие за разлъка с обичаните си хора. Но в този момент, както и тогава, надълбоко в себе си знаем, че това е вярното нещо.

Докато и преди сме се сблъсквали с провокации, това е друго. Този път се сплотяваме дружно с всички народи по целия свят в общо начинание, употребявайки огромния прогрес на науката и нашето инстинктивно съчувствие, с цел да се възстановим. Ще успеем - и този триумф ще принадлежи на всеки един от нас.

Трябва да се успокоим с това, че въпреки да имаме към момента какво да издържим, по-добрите дни ще се завърнат: още веднъж ще бъдем с приятелите си; още веднъж ще бъдем със фамилиите си; ще се срещнем още веднъж. Но към този момент адресирам своята признателност и най-топли благопожелания на всички вас. “

Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР