Елизабет Павлова, говорител на Топлофикация София, обясни пред БНР, че

...
Елизабет Павлова, говорител на Топлофикация София, обясни пред БНР, че
Коментари Харесай

В много жилища в столицата няма реален отчет на топломерите

Елизабет Павлова, представител на " Топлофикация София ", изясни пред БНР, че " Топлоелектрическа централа " София " е най-старата топлоцентрала в столицата, което постанова нараснало внимание към нейната поддръжка. Тя зарежда с топлинна сила централната градска част и доста от столичните квартали. При нея се постанова осъществяването на профилактика всяка година. Заедно с прегледа на мощностите се правят и належащи поправки по топлопреносната мрежа. "

Дните за осъществяване на профилактика, в които клиентите на " Топлофикация " не получават услуга, се сторнират от работните дни на абонатната станция, а самият основен топломер не регистрира употребена топлоенергия, разясни ще Павлова.

Тя уточни, че където е допустимо са направени превключвания на клиентите за приемане на топлоснабдяване към други топлоизточници, като Топлоелектрическа централа " София-изток " или централите " Люлин " и " Земляне ". Павлова добави, че единствено преди две седмици са завършили профилактиките в кварталите " Гео Милев ", " Яворов ", където подмяната на обособени сектори от топлопреносната мрежа е била належаща след тежки повреди през зимата.

До 15 септември е срокът за безлихвено заплащане на сумите по изравнителните сметки. По данни на един от топлинните счетоводители към 60 % от клиентите имат да доплащат, а към 40% имат да получават. Все още, обаче, има доста жилища, в които не е осъществен действителен доклад на уредите, изясни представителят на " Топлофикация София ". Тя прикани клиентите да обезпечат достъп на проверяващите, с цел да получат своите сметки за действителното ползване, а въпреки това няма да се стигне до проблеми след 1 октомври. До тази дата се одобряват рекламации за неотчетени уреди. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР