Елизабет II се възкачва на престола на 6 февруари 1952

...
Елизабет II се възкачва на престола на 6 февруари 1952
Коментари Харесай

Пускат колекционерски монети с подписа на Елизабет II

Елизабет II се възкачва на престола на 6 февруари 1952 година на 25-годишна възраст, когато татко ѝ, крал Джордж VI, умира.

Те са във връзка платинения празник на монарха

Кралският монетен двор на Обединеното кралство ще емитира серия от три колекционерски монети по случай платинения празник от ръководството на кралица Елизабет II, като за първи път те ще носят клише на подписа на монарха, заяви ITV и БГНЕС.

Поредицата се състои от три сюжета. Първият демонстрира оценките на кралицата, вторият е отдаден на работата ѝ с благотворителни организации, а третият - на Британската общественост на нациите - доброволна асоциация, която включва съвсем всички някогашни английски колонии, владения и протекторати. Монетите ще могат да бъдат закупени от уеб страницата на Монетния двор. Цените варират от 13 до 2865 паунда според от техниката на осъществяване.

Тази година тя означи 70-ата си годишнина на престола и стана първият английски монарх, който чества своя платинен празник.

По време на ръководството на Елизабет II в Обединеното кралство се сменят 14 министър-председатели - от Уинстън Чърчил до Борис Джонсън.

Медиите оповестиха, че 96-годишната кралица е вторият най-дълго управлявал монарх в историята, изпреварвайки краля на Тайланд Бхумибол Адулядей, управлявал 70 години и 126 дни сред 1946 и 2016 г.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР