Елитните гимназии в София, в които конкуренцията за влизане е

...
Елитните гимназии в София, в които конкуренцията за влизане е
Коментари Харесай

Приемането на ученици над утвърдената бройка - масова практика в елитните софийски училища

Елитните гимназии в София, в които конкуренцията за влизане е изключително сериозна, всеобщо са приемали възпитаници над одобрения банкет. Гимназията, приела най-вече " надпланови " младежи, е Втора британска - 24 деца, равняващи се на цялостен един клас. Най-скромно е нарастването на учениците в 35-о СУ " Добри Войников " - едвам 2-ма души. Това демонстрират данни на просветното министерство за надплановия банкет в 10-те столични гимназии с най-високи приемни балове тази година.
На второ място, незабавно след Втора британска гимназия, се подрежда Първа британска - с 22-ма в допълнение признати осмокласници. На трета позиция пък е 73-то СУ " Вл. Граматик " - с 20 признати възпитаници допълнително. В Испанската гимназия и в 22-ро СУ " Г. С. Раковски " се образоват по 14 деца допълнително, в 91-ва Немска езикова гимназия - 15 повече, а във Френската гимназия - 13 повече. В Софийската математическа гимназия изключителните възпитаници са 8, а в 133-то " А.С. Пушкин " - 5-има, написа в. " Сега ".
Данните са били поискани от медията по отношение на оповестеното желание на МОН за законови промени, които да разрешат спомагателният банкет в гимназиите да става по бал, а не както до момента - по убеждение на шефовете на районните ръководства на образованието и в " особени случаи " - от просветния министър. Сегашните разпореждания позволяват надпланов банкет при избрани условия, само че текстовете са по този начин написани, че в елитна гимназия могат да влязат възпитаници, които въобще не са държали изпити като останалите признати деца или нямат нужния бал за банкет.
От МОН прецизират, че всички признати над проекта възпитаници са постъпили в съответните столични гимназии според нормативната уредба. Министърът на образованието е разрешил нарастване на оптималния брой на възпитаници в паралелки след " стимулирани претенции на шефове на учебни заведения от София-град - възпитаници с еднакъв бал, близнаци, с двама умряли родители, по уважителни здравословни и фамилни аргументи ". " Разгледани са и случаи на погрешно нареждане на желанията, само че при съществуване на нужния бал за банкет, като има и премествания от учебни заведения с по-високи резултати в такива с по-ниски. Има и случаи на премествания в едно и също учебно заведение - от една компетентност в друга или от един профил в различен ", допълват още от ведомството на Красимир Вълчев, уточнявайки, че общият брой възпитаници, записани по дневник все още, е по-малък от посочения в справката до " Сега ", защото има напуснали възпитаници, както и такива, минали в неприсъствена форма на образование.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР