Елитните гимназии в София, в които конкуренцията за влизане е

...
Елитните гимназии в София, в които конкуренцията за влизане е
Коментари Харесай

Елитните гимназии в София масово са приемали ученици над планираното

Елитните гимназии в София, в които конкуренцията за влизане е изключително сериозна, всеобщо са приемали възпитаници над одобрения банкет. Гимназията, приела най-вече "надпланови " младежи, е Втора британска - 24 деца, равняващи се на цялостен един клас. Най-скромно е нарастването на учениците в 35-о СУ "Добри Войников " - едвам 2-ма души. Това демонстрират данни на просветното министерство за надплановия банкет в 10-те столични гимназии с най-високи приемни балове тази година.

На второ място, незабавно след Втора британска гимназия, се подрежда Първа британска - с 22-ма в допълнение признати осмокласници. На трета позиция пък е 73-то СУ "Вл. Граматик " - с 20 признати възпитаници допълнително. В Испанската гимназия и в 22-ро СУ "Г. С. Раковски " се образоват по 14 деца допълнително, в 91-ва Немска езикова гимназия - 15 повече, а във Френската гимназия - 13 повече. В Софийската математическа гимназия изключителните възпитаници са 8, а в 133-то "А.С. Пушкин " - 5-има.

Данните са поискани от "Сега " по отношение на оповестеното желание на МОН за законови промени, които да разрешат спомагателният банкет в гимназиите да става по бал, а не както до момента - по убеждение на шефовете на районните ръководства на образованието и в "особени случаи " - от просветния министър. Сегашните разпореждания позволяват надпланов банкет при избрани условия, само че текстовете са по този начин написани, че в елитна гимназия могат да влязат възпитаници, които въобще не са държали изпити като останалите признати деца или нямат нужния бал за банкет. Разследване на "Офнюз " неотдавна демонстрира, че в СМГ по този метод са признати 23-ма възпитаници в пети клас над плануваното, а измежду претекстовете за това е текст в наредбата за финансиране на институциите, съгласно която "в особени случаи при установяване на броя на паралелките броят на учениците в тях може да се завиши (...) след позволение на министъра на образованието и науката по стимулирано предложение от шефа на учебното заведение “. Така обаче в един клас попадат възпитаници с отличен триумф и такива, които не са съумели да преминат нужната преграда.

От МОН прецизират, че всички признати над проекта възпитаници са постъпили в съответните столични гимназии според нормативната уредба. Министърът на образованието е разрешил нарастване на оптималния брой на възпитаници в паралелки след "мотивирани претенции на шефове на учебни заведения от София-град - възпитаници с еднакъв бал, близнаци, с двама умряли родители, по уважителни здравословни и фамилни аргументи ". "Разгледани са и случаи на погрешно нареждане на желанията, само че при съществуване на нужния бал за банкет, като има и премествания от учебни заведения с по-високи резултати в такива с по-ниски. Има и случаи на премествания в едно и също учебно заведение - от една компетентност в друга или от един профил в различен ", допълват още от ведомството на Красимир Вълчев, уточнявайки, че общият брой възпитаници, записани по дневник все още, е по-малък от посочения в справката, защото има напуснали възпитаници, както и такива, минали в неприсъствена форма на образование.

Просветният министър към този момент даде обещание промени, които да разрешат спомагателният банкет да става по по-обективни критерии, какъвто е балът на учениците. С ремонти в съответните наредби се планува да се отнеме правото на началниците на районни ръководства на образованието да могат да спускат деца надпланово в учебни заведения със свои заповеди. Планирано е и основаването на комисия към министъра на образованието, която ще взема решение всеки обособен проблем с искане за надпланов банкет в обещано учебно заведение поради изключителни условия. Промените би трябвало да бъдат факт до края на февруари.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР