Елина Желева © Надежда Чипева Черният лебед с COVID-19 нахлу

...
Елина Желева © Надежда Чипева Черният лебед с COVID-19 нахлу
Коментари Харесай

Елина Желева, launchlabs Sofia: Обмисляме бизнес модел за извършване на дейностите ни дистанционно

Елина Желева

© Надежда Чипева Черният лебед с COVID-19 нахлу в целия свят и удари и колоси, и млади бизнесмени. Потърсихме сполучливи и растящи компании, които сме описвали през годините, с цел да премерим размера на смяната, компликациите и решенията. За идващите изявленията в четвърти брой подбрахме компании с друг профил и артикул. Всички се сблъскват с неустановеност, а множеството са с изчезнали доходи.
Launchlabs Sofia e българското звено на интернационалната компания за бизнес нововъведения и организационни трансформации launchlabs. Локално компанията се ръководи от Елина Желева и оперира главно на пазарите в Централна и Източна Европа. Дейността на launchlabs Sofia е продължение на учредената от Желева през 2014 година компания DesignThinking.bg, която вкарва методологията дизайн мислене и потреблението й за възстановяване на потребителско прекарване. В края на април предходната година компанията стана част от launchlabs, които имат офиси още в Германия и Швейцария. Сред клиентите на българския офис най-често са интернационалните корпорации с посланичество в България, измежду които телекоми, банки, IT и застрахователни компании и други.

Как се отрази на бизнеса ви изключителното състояние?

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики След 13 март нямаше по какъв начин да продължим да работим в познатия формат - персонален контакт и работа с хора на терен. Кризата ни удари челно и загубихме 100% от поръчките си в границите на една седмица.

За да се оправим с предизвикването, използвахме личната си експертиза. Инвестирахме всичките си старания да тестваме над 20 платформи за интерактивна и отдалечена работа. Накрая разработихме сюжети за виртуално фасилитиране, които комбинират разнообразни платформи и подходи. За по-малко от месец развихме цифрови умения, които ни разрешиха да се върнем към нашите клиенти и да сме им потребни от разстояние. Фасилитираме отдалечено планове, свързани със стратегическо обмисляне, пренареждане на бизнес процеси, дигитализацията на услуги и нововъведения. Вярваме, че това ще ни отвори порти и към нови клиенти.

Съкратиха ли фирмите бюджетите си за този вид услуги?

Много от фирмите превантивно блокираха някои външни разноски, като да вземем за пример тези за екипни образования.

Работата по стратегическите планове не е спряна, дори ползата прогресивно нараства. Много от фирмите цифровизират услуги и това води до промени в потребителско прекарване, което би трябвало да се ръководи. Други работят по напълно нови тактики, които включват създаване на новаторски артикули, преосмисляне на бизнес модели, тестване на нови и така нататък Новото е, че преди месец не знаехме, а може би и не вярвахме, че можем да вършим всичко това напълно отдалечено.

Обмисляте ли смяна в бизнес модела си, с цел да се адаптирате към новата обстановка?

Ситуацията с COVID-19 ни накара да се замислим, че можем да сме напълно цифрова компания. Обмисляме нов бизнес модел, в който огромна част от дейностите ни се правят отдалечено. Имаме клиенти с офиси в Индия, Филипините и Аляска. Въпреки че работим на конкурентни цени, пътуванията до тях доста оскъпяваха нашата услуга. В бъдеще можем да премахнем този разход и да сме още по-конкурентни.

Засега не мислим за напълно виртуална компания, тъй като имаме вяра, че живият контакт с хората подтиква екипите да са по-емпатични и изобретателни.

Разработвате ли спомагателни услуги за клиентите ви?

Фокусът ни беше да приспособяваме портфолиото си за цифрова среда, само че разработихме и напълно нови формати, свързани с изключителни бизнес обстановки, които са безвъзмездни и разрешават структурирано преосмисляне на бизнеса и разкриване на благоприятни условия във време на рецесия.

Създадохме и про боно интерактивен тренинг Humanize remote work за отдалечена работа, както и техники и принадлежности за изобретателна колаборация в цифрова среда. В онлайн формат с най-лоялните ни клиенти споделихме и изследване за потребностите на чиновниците и отговорността и ролята на водачите в подтекст на рецесия.

Как се оправя българското звено на launchlabs по отношение на останалите страни?

Двата ни най-големи офиса са в Германия и Швейцария и по размер на обороти не можем да се съпоставяме с тях. Но сега всички сме еднообразно наранени.

За да се оправим по-бързо с новата обстановка, сме си разпределили дилемите. Берлинският офис да вземем за пример влага в създаване на обучителните ни стратегии онлайн - нещо, което не е наш фокус сега, само че ще ни разреши по-късно да обменим опит. Ние се насочихме към основаването на нови принадлежности за стратегическа работа на засегнатите организации, което ще им помогне да се възползват от рецесията.

Ще успее ли бизнесът ви да се устоя и при по-продължително изключително състояние?

2019 година беше печеливша година, в която успяхме да удвоим капитала на компанията. Не сме раздавали дивиденти и в този момент това ни разрешава да използваме този запас. 2020 година стартира доста мощно за нас и имахме огромни проекти. Сега сме по-умерени, само че и уверени, че ще издържим, даже рецесията да продължи до края на годината. Не сме съкращавали никого от нашия дребен екип, към този момент не сме и намалявали разноските си, даже имаме предпочитание да наемем нови хора, само че единствено времето ще покаже.

Интервюто взе Сирма Пенкова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР