Елина Друмева е Мисис Икономика за 2017 година. Тя бе

...
Елина Друмева е Мисис Икономика за 2017 година. Тя бе
Коментари Харесай

Елина Друмева – Мисис Икономика

Елина Друмева е „ Мисис Икономика ” за 2017 година. Тя бе отличена от най-голямата работодателска организация у нас – Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и списание „ Икономика ”. Друмева е шеф и притежател на компания “Абритес ” ООД – българска IT компания, която тя основава, дружно със брачна половинка си през 2005 година. Фирмата е профилирана в разработка и произвеждане на лични програмен продукт и хардуер за диагностика на коли. Друмева стартира фамилния си бизнес единствено с двама чиновници и офис чартърен, а през днешния ден компанията има дистрибуторска мрежа съвсем в цяла Европа, а тя и компанията печелят премия след премия.

Елина Друмева е родена в града на липите, поетите и вършиме улици – Стара Загора. Не инцидентно “Мисис Икономика ” ръководи IT експерти, които дефинира като “творци ”. Завършила е СУ “Максим Горки ” в родния си град, което е основано като съветска езикова гимназия, а по-късно продължава образованието си в Химикотехнологичния и металургичен университет в София, като се дипломира по компетентност “Металургични пещи и елементи ”.

Близките й я познават като човек с радостен манталитет, пристрастеност към пътуванията, реформаторски дух, извънредно дейна и енергична. Служителите я разказват като прецизна и всеотдайна жена, която се стреми да откри самостоятелен метод към всеки чиновник и да го накара да се усеща спокоен и убеден в това, което прави. Може би и по тази причина екипът на компанията се усилва в пъти през последните години, а сдружението към този момент разполага с две лични здания в София, завод във Варна и личен офис в Париж, и все още е измежду водачите в автомобилната диагностика в международен мащаб – с представителства в над 62 страни на 6 континента. Неслучайно компанията, която Друмева ръководи, получава и огромната премия на КРИБ в категория “Растеж ” на тазгодишния Пролетен бал. На въпрос на “Труд ” мъчно ли се намират добре готови IT експерти у нас, Друмева отговоря, че българските университети съумяват да дадат на студентите една добра теоретична подготовка.

Въпрос на персонална мотивация е обаче кой ще чуе това, което му приказват по време на лекции и кой ще мине по повърхността на информацията.

“Това, което прави един IT експерт добър, е освен положителната университетска подготовка. Добър ставаш, когато успееш да вземеш оптималното от своите учители и над него продължиш да надграждаш – познания и опит ”, споделя Друмева. Тя е безапелационна, че практиката е тази, която те движи напред, чрез нея се сблъскваш с разнообразни проблеми, търсиш тяхното решение и в случай че си задоволително твърдоглав – ги решаваш. Според нея професионализмът към този момент е по-сложно качество – то идва, когато имаш добра теоретична подготовка, богат опит, съчетани с личностни качества като самооценка, мотивация, предпочитание, воля да не се предаваш пред компликациите и блян към познания. Като шеф тя признава, че главният проблем на пазара на труда, изключително в областта на осведомителните технологии, е неналичието на квалифицирана работна ръка.

Питаме я и за вероятностите пред IT бранша, отрасъл, трансформирал се в фантазия за от ден на ден млади българи. За “Мисис Икономика ” работата на компютърните експерти, колкото и необичайно да звучи, наподобява на тази на писателя. Трудът им е тип творчество, те градят артикул, само че не посредством букви и препинателни знаци, а посредством числа – нули и единици.

Съветът на Друмева към мениджърите още веднъж е обвързван с екипа, тъй като, с цел да се утвърди на пазара една компания, ръководителите би трябвало да съумяват да изградят тим от експерти и да завоюват тяхното доверие.

“Екипът – неговото създаване и опазване като подобен, би трябвало да бъде една от главните цели на положителния управител. Изключително доста държим на хората. Ето за какво всяка година организираме тиймбилдинги, вършим дребни екипни игри по случай най-важните дати в християнския календар – Коледа и Великден, включваме ги в образования, курсове за рационализиране на компетенциите им, вършим коледни празненства за децата на чиновниците и така нататък И импулсът за всичко това идва от вътрешното разбиране, че сплотеният екип е най-хубавият капитал, с който един шеф разполага ”, споделя тя.

Пътят на “Мисис Икономика ” самичък по себе си демонстрира същността й – от задълбоченото проучване на езика на Достоевски, през тежката материя на металургичната промишленост, до необятното поле на бъдещето, принадлежащо на осведомителните технологии.

Пътешествията я обогатяват


Елина Друмева обича да пътува и да се среща с разнообразни култури. Споделя, че пътешествията я обогатяват духовно. В свободното си време се отдава на спорт, на драго сърце подготвя кулинарни изкушения за най-близките си хора. Харесва да чете лирика и психически романи.
Един от обичаните и създатели е Фредерик Бегбеде.

За нея


Успя да притегли студенти от Англия


Тя е моторът и моторът на компанията. Много значимо е също по този начин, че Елина Друмева съумя да притегли студенти от Англия и Германия като стажанти на “Абритес ” и Академия Икономика на КРИБ, които желаят след стажа си във компанията да се завърнат на работа в България. Очевидно страната ни към този момент е положително място за завръщане, за което принос има както държавното управление, по този начин и бизнесът, единен в КРИБ, който дава съответно европейско възнаграждение.

Евгений Иванов, изпълнителен шеф и член на УС на КРИБ


Взема решения с лекост и ги трансформира в печеливш ход


Елина Друмева умее да мечтае и има неизчерпаема воля и сила, с цел да сбъдва фантазиите си. Изключително проведена и поредна, с бърза мисъл, огромно въображение, тя с лекост взема решения и ги трансформира в печеливш ход.

Николай Хаджидончев, ръководител на Управителния съвет на Българската генерична фармацевтична асоциация


Човек, на който абсолютно можеш да разчиташ


Познавям Елина от близо 30 година За мен през всички тези години тя е била огромен другар, човек, на който можеш абсолютно да разчиташ. Лидер, сплотяващ към себе си хората, с помощта на личностните си качества, които увличат и въодушевяват. Впечатлявам се от професионалните й умения, които тя построи през годините в непрестанно самоусъвършенстване. Тя е от хората, чийто живот се движи от непрестанно “нещотърсачество ”.

Радослава Рашева, началник направление “Редакционна политика ” във вестник “Национална бизнес поща ”- Стара Загора
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР