Елин Пелин. В пъстрата палитра на българския фолклор шопският има

...
Елин Пелин. В пъстрата палитра на българския фолклор шопският има
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: В пъстрата палитра на българския фолклор шопският има своето ярко и незаменимо място

Елин Пелин. В пъстрата палитра на българския фолклор шопският има своето блестящо и незаменимо място. Той е неповторима сплав от мъдрост, комизъм и характер в музикалните ритми, в красивите носии и в езика. Това съобщи президентът Румен Радев в приветствието си пред участниците в 50-ото юбилейно издание на фестивала „ Шопският празник е традиция “, който се организира в град Елин Пелин. Тазгодишното издание на фестивала се организира под патронажа на президента.
В историята на нашата национална просвета националното творчество е измежду най-живописните и скъпоценни страници, съобщи Румен Радев и акцентира, че то е огледало на голямото благосъстояние от усеща и облици, разкриващи устойчивите житейски и нравствени полезности на българите.
Президентът посочи, че със своята пиперливост шопският език е образец за това, че хуморът и сатирата освен хвалят, само че и учат, тъй като националното творчество демонстрира жизнеността на българския дух и обичаи. „ Нека не забравяме, че самокритичността и самоиронията са отличителна линия на свободния и образован разум на непреходната мъдрост. Те демонстрират жизнеността на националното схващане да изисква правдивост и естетика в ежедневния човешки обичай и публичните връзки “, сподели още Румен Радев.
Държавният глава поздрави участниците и уредниците на фестивала за силата, с която способстват за завръщането, възхода и одобряването на традициите, които са ни съхранили от епохи като народ, еднаквост и съзнание. „ Пожелавам ви след този и всеки идващ празник да се множат феновете на вашия хубав град, на шопския фолклор и на българското национално творчество “, съобщи президентът в приветствието си пред участниците във фолклорния празник.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР