елико Търново. От януари 2020 година започва приемът на заявления

...
елико Търново. От януари 2020 година започва приемът на заявления
Коментари Харесай

Община Велико Търново: От януари започва прием на заявления по пилотната схема за подмяна на старите печки на домакинствата

елико Търново. От януари 2020 година стартира приемът на заявки по пилотната скица за подмяната на старите печки на семействата във Велико Търново с нови отоплителни уреди, щадящи околната среда. Това стана ясно по време на осведомителна полемика, която Общината провежда дружно с жители, представители на институции и на газоразпределителното сдружение „ Овергаз “, оповестиха от пресцентъра на Общината . По време на кръглата маса подборно бе показан първият по рода си интегриран план с ограничения за възстановяване на чистотата на въздуха в шест града – София, Велико Търново, Бургас, Монтана, Русе и Стара Загора, предпазен по стратегия Life+ на Европейската комисия.
Планираните действия за Старата столица бяха показани от Зорница Кънчева-Миладинова, началник на плана за Велико Търново, консултанти и специалисти от общинска администрация.
Една от главните ограничения е замяна на общо 548 старите печки на дърва и въглища с отоплителни уреди, работещи с различни източници. 70 семейства ще бъдат обхванати в пилотната фаза, чийто банкет на заявки стартира през януари, а още 478 семейства – в главния стадий. Очакваният резултат е годишно понижение на фините прахови частици с 8,5 тона. Смяната на печките ще е безвъзмездна за хората.
По време на срещата бяха обрисувани и регионите, избрани след социологическо изследване и въз основата на концентрацията на къщи със остарели и замърсяващи отоплителни уреди. Първата зона обгръща необятния център на града, кв. „ Варуша “ и Стария град, а вторият регион е в кв. „ Асенов “.
В хода на полемиката бяха отправени редица въпроси и оферти, едно от което е да бъде издирван предпочитан метод при постройките – монументи на културата.
Проектът на Схемата с всички приложени документи за публичните съвещания е оповестен на уеб страницата на общината, в раздел „ Околна среда “ на адрес https://www.veliko-tarnovo.bg/bg/opazvane-na-okolnata-sreda/proekt-blgarskite-obshini-rabotyat-zaedno-za-podobryavane-kachestvo-vazduh-life/.
Проектът „ Българските общини работят дружно за възстановяване качеството на атмосферния въздух “ ще бъде осъществен в интервала от 2019 до 2024 година.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР