Ели Юрукова: Шегувате ли се с България, г-н Вучич! Чувството

...
Ели Юрукова: Шегувате ли се с България, г-н Вучич! Чувството
Коментари Харесай

Ели Юрукова: Шегувате ли се с България, г-н Вучич!

Ели Юрукова: Шегувате ли се с България, господин Вучич!
Чувството за комизъм на сръбския президент Александър Вучич минава границите на положителния политически усет.

Вучич, евентуално, мисли, че е проницателен. Това, че не слиза от телевизионните екрани и всички вести стартират и приключват с него, е сръбската политическа действителност. Разширените до безконечност президентски функционалности са го трансформирали в човека–оркестър. И в случай че Сърбия приема това за обикновено политическо ежедневие, това несъмнено е неин проблем.

Но когато Александър Вучич стартира да се майтапи несвоевременно с България, това се трансформира в надменно и скандално държание на един държавен глава към прилежаща страна, който мисли, че може да си разреши всичко.

На откриването на фабриката на филипинската компания IMI в Ниш Вучич предложи сякаш на смешка на закъснелия за церемонията неин общоприет шеф Артур Тан идващия път да не лети през София, а през Белград и Ниш. Тогава няма да има закъснения. „ Закъсняхте, тъй като кацнахте в София, а не в Белград или Ниш. Следващия път несъмнено ще извършите по-добър избор “, сподели Вучич.

Ако това е възприятие за комизъм, позволете ми да не ми е ясно. Не желая да се задълбавам в сръбския президентски песимизъм и в това, какво е желал да каже „ поетът “. На смешка или в действителност Вучич показва надменно отношение към България. Той е безусловно сигурен, че шегичките му са супер остроумни.

Защо препоръчахте в бъдеще да се заобикаля в необятна дъга София и да се лети до Ниш или Белград, господин президент? Дълбокомисленият отговор, евентуално, знаете единствено вие, тъй като ние няма да се занимаваме с вашите дипломатически и политически гафове и ниско равнище на връзка. Единственият въпрос е: шегувате ли се с България, господин президент и кой ви дава право на това?

На българските политици не им е минавало през разум да се майтапят със Сърбия и в случай че не сте не запомнили постоянно са желали да й оказват помощ да се причисли към европейското семейство. А там няма място за вашите шегички, а за сериозна и задълбочена стопанска система, политика и дипломация. /БГНЕС

----------

Ели Юрукова, сътрудник на Агенция БГНЕС в Белград.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР