ЕЛФИТЕ СА БИЛИ ГАДНИ КОПЕЛЕТА Програмна брошура на Хилкон“, ноември

...
ЕЛФИТЕ СА БИЛИ ГАДНИ КОПЕЛЕТА Програмна брошура на Хилкон“, ноември
Коментари Харесай

Откъс от Клавиатурна грешка от сър Тери Пратчет

ЕЛФИТЕ СА БИЛИ ГАДНИ КОПЕЛЕТА
Програмна листовка на „ Хилкон “, ноември 1992 година
Препрочетох това дванайсет години по-късно и си помислих: бре, несъмнено съм имал ужасно тежък ден, дали имам вяра още в това?
И отговорът е да, и това „ да “ има дадена стойност. През 1992 взривът на жанра фентъзи, почнал в средата на осемдесетте, таман го бе издигнал на гребена на вълната. От фентъзи нямаше място къде да мръднеш – и локално, и вносно. Голяма част от него бе положително, само че имаше и доста кофти фентъзи – не наложително кофти написано, само че кофти в смисъл, че нищо ново не привнасяше в купона. Спомням си един брой на спи¬сание „ Локус “, в който се обсъждаха или популяризираха три раз¬лични заглавия, включващи Господар на мрака в ролята на врага (не, никое от тях не беше „ Властелинът на пръстените “). Олеле, майко. Тях, Господарите на мрака, би трябвало да ги издават на дажби. Книжните щандове по конвенциите преливаха от фен¬тъзи. Кориците съвсем си приличаха. Сред тях имаше и положителни книги, но по какъв начин да ги познаеш? Купища еднорози, дракони, задачи, елфи... Героичното фентъзи се хранеше единствено от себе си.
Кофти за жанра фентъзи, добре за мен – това бе среда, богата на цели.
Както и да е, по този начин беше тогава... Сега ми е доста по-спокойно. Си¬гурно ще е добра концепция да отбягвам известно време от „ Дисни уърлд “.
Наричат ме създател на фентъзи, само че стартирам да ненавиждам това определение. Защо? Защото това, което може да бъде ужасно положително, постоянно е ужасно зле. Защото там съществува толкоз доста отпадък, толкоз доста опулено поклонение пред легенди, от които ти изтръп¬ва мозъкът, толкоз безсмислено преработване на антични цикли, толкоз безмозъчно бягство от действителността.
Не съм срещу преработването. Това го вършат годишните време¬на. Както и пантомимата, както и приказките за феи. Преразказът на постоянно разказвани сюжети е честно изкуство – само че би трябвало да участва и някакъв опит за придаване на текстура и самородност. „ Междузвездни войни “ беше образцовият сюжет за героично фентъзи, с ше-метни обрати таман в нужната доза, та да му придадат допълнител¬на заостреност. „ Робокоп “ преразказваше антично поверие на нов глас и беше превъзходен. „ Робокоп 2 “ беше свръхскъп отпадък, тъй като хората не разбираха какво са им поднесли.
За неволя за боклуците към момента има пазар. През уикенда си взех една написана наскоро фентъзи книга и там един воин споделяше за различен: „ Изстъпление у него ще избликне “. Господи Боже! И тази фраза бе част от цяла страница сходно кърточелюстно псевдоархаично изложение. „ Негли “, „ верувам “... Това е езикът, който използваме, с цел да превърнем фентъзито от висока проба в треторазрядна роман¬тична литература. „ Тамо възвишава се дворецът на краля, бащицата мой “. Това не е фентъзи, това е единствено Толкин, притоплян чак до момента в който магията се изпари.
Тия пухкави дракони и благородни елфи ме вкарват в меланхолия. Елфите в никакъв случай не са били благородни. Били са свирепи копелета. И герои никак не одобрявам. Да им нямаш религия на тия тъпанари. Вечно те разочароват. Не имам вяра в естественото достойнство на кралете, тъй като огромен % от тях в нашата история са се оказали луднали за власт идиоти. И доста ясно, че нямам доверие и в мъдростта на магьосниците. Работил съм със актуалните им еквиваленти и знам какво говоря.
Фентъзито би трябвало да показва познатото в нова светлина – това се пробвам да върша аз в Света на Диска. Това е метод да погледнеш какво става тук и в този момент, а не там и тогава. Фентъзито е изначалната литература, от която е произлязло всичко останало – и тъкмо по тази причина свивам юмруци от гняв, та ми побеляват кокалчетата, когато критици, дето си изсмукват всичко от пръстите, я отхвърлят като „ жанров боклук “. И в най-добри¬те си мостри тя фактически е бягство от действителността.
Но смисълът на бягството е, че би трябвало да избягаш освен отнякъде, а и нанякъде. Трябва да отидеш някъде, където си коства, и да се върнеш по-добър след всичко претърпяно. Прекалено доста от това, което назовават „ фентъзи “, си е единствено не съдържаща нищо потребно захар, живот, на който са му изрязани коричките.
Пиша това във Флорида, домът на фентъзито – и това за гледа¬не, и това за шмъркане. Доста шантави работи имат тука – примерно, тук си имат студиа на Дисни/МГМ и на Юнивърсъл.
И ето кое им е шантавото. Това не са същински студиа. Е, да, тук снимат по някой филм, само че това е второстепенно. Те не са издигнати като студиа. Построени са... ами, като тематични увеселителни паркове. Тези подправени фасади, тези изобретателно декорирани открити площад¬ки, тези улици с подправена вероятност – те не са построени с никаква друга цел, с изключение на да наподобяват като нещо, което на собствен ред е било издигнато по този начин, че да наподобява на нещо. Построено, с цел да наподобява като нещо, което не е същинско.
Кой да ти го измисли това?
Тук, в Америка – и в Англия, само че до по-малка степен – можеш да четеш вестникарски публикации и да купуваш предмети, набедени за книги, които подхождат към героите, играни от телевизионни звезди, като към същински хора! Странен е станал светът. Вече не можеш да отличиш действителността от фантазията. Смятате, че подбив си върша ли? На рафтовете в супермаркета има „ вестници “ като „ Сън “, „ Миднайт глоуб “, „ Уийкли Уърлд Нюз “. Типична уводна публикация: Елвис е открит жив в НЛО, извлечено с драга от Бермудския триъгълник. И тия дивотии хората ги четат. Та това даже не е добра научна фантастика. И те имат право да гласоподават, също като вас.
Всичките тези работи са „ бягство “ – атракциите в Дисниленд, елфите, тъпите публикации. Те до средата не стигат. Най-добро е това, което те води някъде. Отвежда те на ново място, от което да видиш света. Интересът към фентъзи в детството ми породи у мен интерес към книгите въобще и в книгите по астрономия и палеонтология аз открих надълбоко учудване, което не можа да надмине даже и Средната земя.
Нека не просто се махаме отсам. Хайде да отидем някъде друга¬де. И в случай че по пътя постъпчем и някой горски дух, с цел да успеем, още по-добре.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР