Елентина Петрова страда от тежка форма на церебрална парализа, но

...
Елентина Петрова страда от тежка форма на церебрална парализа, но
Коментари Харесай

Как се рисува без ръце и има ли бариери пред силния дух?

Елентина Петрова страда от тежка форма на церебрална парализа, само че макар че не може да движи ръцете си, рисува и към този момент има 2 изложения зад тила си.

Картините й като че ли всеки миг ще оживеят. Морето е обичаната й тематика. Кой би предположил, че това изкуство не е правено на ръка?!

" Единственото, което би могла да употребява в дейностите си е главата. Така че тя беше в доста тежко състояние, само че с доста рехабилитация… тя реализира много”.

Рисуването се появява като пристрастеност, когато е на близо 40 години. Започват дълги и мъчителни старания да преодолее себе си.

" С голямо предпочитание искаше да рисува. Аз се пробвах в ръчичката й слагах пластели. Тя си слагаше главата на листа и с главата буташе ръката, с цел да рисува. Но доста мъчно беше, тъй като ръката не я слуша, а тя би трябвало да я накара с главата да се движи ".

Когато не рисува, тя сърфира в интернет на преносимия компютър си като вместо ръцете си употребява носа си. Има доста другари, с които постоянно излиза и се забавлява.

" Тя познава всички музеи на София, познава концертните зали, върви на всички места. Това нещо й дава чувството, че тя е пълноценна. Тя... ето споделя, че няма чувството, че е болна, че има някакъв проблем. Това, че човек не може да бъде двигателно пълностоен не значи, че няма страст ".

Среща с незрящ ваятел и фотограф с 3% зрение – още вдъхновяващи истории довечера в bTV Репортерите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР