ЕЛЕНКО БОЖКОВ е роден в Кюстендил. Възпитаник е на ВМЕИ

...
ЕЛЕНКО БОЖКОВ е роден в Кюстендил. Възпитаник е на ВМЕИ
Коментари Харесай

Възможно е ново поскъпване на газа и парното през януари

ЕЛЕНКО БОЖКОВ е роден в Кюстендил. Възпитаник е на ВМЕИ (сега Технически университет) в София. Електроинженер. Депутат в Vтт Велико народно събрание. Бил е основен секретар на Министерството на енергетиката, член на СД на НЕК, комисар в ДКЕВР.

"Преговорите с американските Топлоелектрическа централа за повреждане на договорите се затлачват "

- Г-н Божков, "Булгаргаз " желае повишаване на синьото гориво от октомври с близо 14%. Как ще се отрази това върху цените на парното, топлата вода и тока?
- Най-сериозно повишаването на газа ще се отрази върху цените на топлинната сила от "Топлофикация София ". Поскъпването ще бъде от порядъка на 8-10% в допълнение по отношение на нарастването от 1 юли. За да бъдем точни - цената на природния газ въздейства и върху цената на електрическата сила, създавана по високоефективен смесен метод. Там цената на топлинната сила и електрическата сила е директно обвързвана с цената на природния газ. Ако се задържи по-ниска цената на топлинната сила, което е допустимо посредством избрани техники на пресмятане, се подвига цената на електрическата сила. Ако се резервира ниска цената на тока, се усилва цената на топлинната сила. За това доста постоянно от КЕВР употребяват следния трик - задържат цената на топлинната сила, при което се усилва цената на електрическата. Но защото се усилва цената на тока в цяла България, т.е. тя се разпределя сред всички клиенти, в това число и бизнеса, се усеща по-леко. Казано другояче, с цел да се задържи цената на топлинната сила, примерно в София и Пловдив, се усилва цената на тока в цяла България. Това е циничен трик, който се употребява от КЕВР.
- Тогава пази ли в задоволителна степен КЕВР публичния интерес?
- Не! И това се вижда от дълго време. Ще дам и различен образец. Цената на електрическата сила за битовите консуматори се поддържа в огромна степен ниска, като тя се субсидира от цената на дребните промишлени консуматори, на дребния бизнес. Това е порочно кръстосано субсидиране. Точно това беше направено, освен това не за първи път, от 1 юли 2018 година
- Смятате ли, че сериозното нарастване в цената на газа ще продължи и след октомври? Имам поради в такава степен, че още веднъж да се отрази върху цената на парното и на топлата вода?
- Всичко зависи от това дали ще продължи ценообразуването на природния газ в България по настоящия контракт сред "Булгаргаз " и "Газпром ". Според настоящия контракт цената на природния газ в България се дефинира по отношение на тръжните борсови цени от последните три месеца на двата петролни деривата - мазут със наличие на сяра от 1% и газьол със наличие на сяра 0,1%. Като имате поради, че в допълнение тази цена се понижава с известна част от парите, които получаваме като пренос на природен газ през България. Отварям и една скоба. Ако обаче се случи това, което желаят съветските производители и търговци от "Газпром ", а точно - преустановяване на транзитите през Румъния и България, доста евентуално е, в случай че този контракт остане, цената на природния газ да се усили скокообразно. Иначе би трябвало да се наблюдава и по какъв начин се усилват цените на суровия нефт вид "Брент " през последните месеци, а те стабилно се движат нагоре. На базата на тези фактори може да се каже, че доста е евентуално от 1 януари 2019 година да имаме ново нарастване на цената на газа. А оттова - ново нарастване на цената на топлинната и електрическата сила, освен това в средата на отоплителния сезон.
- За да се отрази цената на газа върху парното, е належащо нарастването да бъде над 5%.
- Да, евентуално ще е над 5%, и по този начин ще се отрази и върху топлинната сила, и върху електрическата сила.
- В момента вървят договаряния с управленията на така наречен американски централи по отношение на разтрогването на договорите за пазаруване на ток. Какво очаквате да се случи?
- Съставът на ДКЕВР, в който бях, изиска повреждане на тези контракти посредством тъжба до Европейска комисия още през 2014 година В новия си мандат Европейска комисия не влезе в задоволително съществени диалози по повреждане на договорите за американските Топлоелектрическа централа. Междувременно се направиха няколко опита за пробутване на закон, който да даде тази опция, само че това не се случи. Напоследък, може би под напън на Европейска комисия, започнаха диалози за преустановяване на договорите. Подозирам, че съществена роля за договарянията има решението на Европейска комисия за новите екологични условия към огромните горивни съоръжения, които работят с въглища. Това в огромна степен стимулира американските централи да се съгласят на тези договаряния. Те обаче вървят извънредно мудно. И се затлачват, и се търсят непрестанно благоприятни условия за по-големи обезщетения.
- Кой ги бави?
- Не мога да кажа кой ги забавя - дали американците или нашето държавно управление, или много услужливо им се оказва помощ в това. Имаше пасивност, още когато беше подадена жалбата за преустановяване на договорите. Всичко е поради непозволената държавна помощ в тези дълготрайни контракти, въз основа на която те се облагодетелстват. А това опонира и на главния контракт за присъединение на България към Европейски Съюз. Ако дълготрайните контракти с тези централи бъдат прекъснати с минимални обезщетения за така наречен невъзстановяеми разноски, българските консуматори ще имат доста огромна изгода. Така ще се освободи огромно място в цената "Задължения към обществото " от порядъка на над 300 млн. лева годишно и всички цени ще паднат. Ще спре и изкривяването на свободния пазар, каквото има в този момент. И парите във фонда "Сигурност на електроенергийната система " ще се усилят неведнъж.
- Кой заплаща кражбите на сила?
- Абсолютно всички консуматори.
- Как това става на процедура?
- Кражбите и други злоупотреби с електрическа сила да вземем за пример се прикриват в така наречен софтуерни загуби, които се заплащат от всички. А софтуерните загуби довеждат до в таксата за транспорт през преносната и електрическата мрежа. Там се калкулират софтуерните загуби. Веднъж се прикриват там, а настрана разпределителните сдружения не съблюдават рестриктивните мерки, които им се постановат от КЕВР. Те регистрират 14% софтуерни загуби при позволени сред 8,5 и 8,9% според за кое сдружение става въпрос.
- Не е ли обвързване на КЕВР да се намеси следователно?
- КЕВР гледа през просото. И това е доказуемо.
- Какво се обрисува към неслучилата се договорка с продажбата на активите на ЧЕЗ у нас?
- Реакцията вътре в страната, а и на новото чешко държавно управление, в огромна степен повлияха на публичното мнение. Българското публично мнение, в това число и подписката против договорката, инициирана от Българска социалистическа партия, в огромна степен повлияха върху това да се сложат спирачки на договорката. Това са факторите, които постановиха краткотрайното й прекъсване.
- Имате поради решението на Комисия за защита на конкуренцията?
- Да, и също така не би трябвало да се съмняваме, че банките, които и да са те, ще са извънредно внимателни, неотстъпчиви при финансирането на тази договорка. Много мъчно ще се откри банка, която да финансира такава договорка, без значение от реакциите както на ББР, по този начин и на двете банки, за които се приказва, че се заявили единодушие. Те по този начин и не дадоха отговор на краткотрайната парламентарна комисия дали това е по този начин.
- А оттук насетне?
- Много огромно значение ще има решението на Върховния административен съд по тази договорка. Трябва да забележим и каква ще бъде реакцията по отношение на новите пълномощия, които се дават на КЕВР. Защото до момента Иван Иванов настойчиво отхвърля да вземе отношение по договорката, изчаквайки методика и някакви допълнения в закона. Той и без промени в Закона за енергетиката можеше, а и беше задължен, да вземе отношение по договорката. Това го прави извънредно уязвим и от морална, и от законова позиция.
- Може ли да се осъществя договорката за създаване на АЕЦ "Белене " без държавно присъединяване, с изключение на с оборудването, както настояват от властта?
- Не знам за какво си мисля, че това държавно управление по-скоро имитира някаква интензивност, вместо съществено да се заеме с действително финансиране на АЕЦ "Белене ". Беше подсказано от разнообразни публични и политически сили в България, че най-правилният, най-хубавият метод за финансиране и реализиране на плана АЕЦ "Белене " е с мажоритарно присъединяване на българската страна и с заем по образеца на финансиране и създаване на унгарската АЕЦ "Пакш ". С дълготраен капиталов заем, който да се подсигурява и изплаща в границите на 20 години, което се вижда, че е изцяло допустимо за реализиране.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР