Елена Йончева спечели тайното гласуване за водач на листата на

...
Елена Йончева спечели тайното гласуване за водач на листата на
Коментари Харесай

Елена Йончева спечели тайния вот и ще води листата на БСП за евроизборите

Елена Йончева завоюва тайното гласоподаване за лидер на листата на Българска социалистическа партия за евроизборите по време на инфарктен пленум, научи резултата Канал 3.
Йончева е събрала 95 от гласовете на членовете на Националния съвет против 75 - за някогашната й половинка. Преброени са и две недействителни бюлетини.
Така президентът на ПЕС Сергей Станишев няма да е лидер на листата на партията си. Не се знае и дали ще се подреди на второто място, откакто соцлидерката по-рано през днешния ден отхвърли предлагането му да се организира по едно и също време избор за първо и второ място в листата, с цел да не излезе партията разграничена след форума.
По-рано соцлидерката Корнелия Нинова си направи отказ, откакто и тя бе издигната за лидер на евролистата на алените.
Именно Нинова се опълчи на кандидатурата на Станишев, издигната публично от Димитър Дъбов по време на пленума. Соцлидерката съобщи, че не е наложително президентът на ПЕС да е евродепутат.
Партийното управление застана зад депутатката Елена Йончева, която обаче не е член на партията, а е от гражданската квота на левицата. Според Нинова Йончева би трябвало да е лидер, тъй като е станала лицето на борбата за правдивост.
Немалко социалисти пък държаха лидерът на листата да бъде и партиен член, какъвто е единствено Станишев.
Гласуването обаче, като се изключи че излъчи соцводача, сподели и аритметически, че партията е разграничена на две, а вътрешната съпротива е съумяла да разшири позициите си. Именно съперниците на Нинова в Националния съвет застанаха зад Станишев, до момента в който ИБ на Българска социалистическа партия номинира Елена Йончева.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР