Елена Йончева се явява кандидат на ръководството, а Сергей Станишев

...
Елена Йончева се явява кандидат на ръководството, а Сергей Станишев
Коментари Харесай

Ангел Найденов: БСП тръгва по пътя на СДС – все по-разделени и разединени

Елена Йончева се явява претендент на управлението, а Сергей Станишев - на партията. Това споделя във връзка на пленума на Българска социалистическа партия, излъчил за лидер на листата за евровота Елена Йончева, в изявление пред „ Новини.бг.” един от знаковите социалисти, някогашният боен министър Ангел Найденов.

- Г-н Найденов, какъв е вашият коментар за случилото се на пленума ви през уикенда и за какво Българска социалистическа партия като че ли неистово се втурва по пътя на разцепленията и разлюспванията, които на процедура затриха Съюз на демократичните сили?

- За страдание по-късно съвещание и партията ни, и управлението в лицето на Националния съвет, излизат по-разделени. Не беше поета протегнатата ръка от Сергей Станишев с предлагането, което той направи по време на самото съвещание. Много мощно, искрено изявление направи той с предложение да се гласоподава един самобитен тандем от първия и втория - като хора, получили най-вече номинации. Това освен бе отхвърлено, само че налагането на Елена Йончева и методът, по който бе определена, са показателни за задълбочаване на разделянето в партията.

- Казват, че тайно се е правила дискредитираща акция против водача на ПЕС Сергей Станишев?

- Сергей реализира доста добър резултат на фона на акцията, която бе извършена против него, с цел да го отхвърли и очерни оптимално. Тази акция стартира от дълго време, само че има кулминационни точки - при отхвърли на Нинова да участва, когато бе избран отново за президент на ПЕС, а след това неприсъствието й на конгреса в Мадрид, когато бе признат манифеста за евроизборите. И, несъмнено, в този момент в акцията по номинациите в Българска социалистическа партия.

- Имаше ли напън върху хората и предоставяне на насоки за кого да гласоподават?

- Една част от апарата на Българска социалистическа партия и депутатският корпус бяха употребявани като инструмент за оказаване на напън, изключително върху общинските конференции, Станишев не просто да не бъде издиган за лидер, а въобще да не бъде измежду предложенията за номинация. Имаше някои странни особености във вчерашното съвещание. На първо място не бяха посочени броят на номинациите за водачи на листата на претендентите ни за европейските избори. Бе посочен единствено броят на предложенията и то в порядък от 50 до 100 от 100 до 200... Според мен това бе съпроводено от афектиран коментар, че общинските организации и низовите структури нямат право да дават отзиви кой да бъде лидер на листата, че това е единствено и само право на управлението на партията. За мен това е обидно, подценяват се отзиви на доста хора и има директна връзка с желанието да бъдат отстранени и волята и желанието на членовете на Българска социалистическа партия. В този смисъл имам чувството, че Елена Йончева се явява претендент на управлението, а Сергей Станишев - на партията.

Няколко пъти беше заложен въпрос, който не получи отговор – някой от управлението въобще разговарял ли е със Сергей? Липсата на отговор, съгласно мен, значи – не, никой не си е направил труда. Наскоро видях коментар на Станишев, че от месеци не е разговарял с Нинова. Представяте ли си абсурд – водачът на Българска социалистическа партия не желае да беседва с водача на ПЕС?!

- Има ли заплаха редовите членове на Българска социалистическа партия да се дистанцират от своето управление, поради обстоятелството, че то протежира Йончева, която не е член на партията, а е от гражданската квота?

- Не е казус, че Българска социалистическа партия залага на претенденти, които не са партийни членове. Партията прибягна към тази квота, когато беше в цялостна изолираност и концепцията беше да се разшири ветрилото от оферти към обществото. Да се покаже дарба за разширение на въздействието и търсенето на доверие в по-широк кръг от хора, в сравнение с е изборният корпус на една партия, в тази ситуация на Българска социалистическа партия. Сега обаче обстановката е по-различна. С лидера на листата на Екологичен потенциал би трябвало да се цели ясна политическа и партийна поръчка. Ръководството комай не помни, че обсъждаме не просто кандидатурата на някогашния ръководител на Българска социалистическа партия в продължение на 13 години, не просто на някогашния министър-председател на България, не просто номинацията на един социалист с над 20- годишен стаж, а на настоящият водач на ПЕС. Ето за този знак става дума. А другояче, вижте, залагането на лица, които не са членове на Българска социалистическа партия слага въпросът за департизацията на Българска социалистическа партия. Това води до демотивиране на членовете.

- Сергей Станишев несъмнено е европейски вид политик, доказвал го е нееднократно с излагане и отбрана на своите мисли, платформи, дела. От Йончева такова нещо до момента не сме чували, на какво разчита управлението на Българска социалистическа партия?

- За страдание на съвещанието беше отказана опцията претендентите за водачи на листи да изложат своите концепции. Мимоходом някак бе подхвърлено, че Българска социалистическа партия има платформа и това изчерпва наличието на това предложение. За Сергей е ясно – той има своите проевропейски цели, политики, които нееднократно е заявявал. Какви са вижданията на Елена Йончева обаче, следва занапред да разбираме.

- Какво ще се случи в партията отсега нататък? Комай съвещанията ви към този момент съвсем замязват на тези на БФС – пращат се нарочни делегати, които да гласоподават за „ правилните” хора?

- Да. Задълбочава се разделянето и напрежението.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР