Елена Йончева на първомайски митинг при откриване на предизборната й

...
Елена Йончева на първомайски митинг при откриване на предизборната й
Коментари Харесай

Прокуратурата стигна Елена Йончева и в Европарламента

Елена Йончева на първомайски протест при разкриване на предизборната й акция

© Цветелина Белутова Българската прокуратура е изпратила искане до Европейския парламент за събаряне на имунитета на Елена Йончева като евродепутат, с цел да може да продължи следствието против нея по обвиняване за пране на пари - 333 хиляди евро, получени от КТБ. Новината бе доказана от ръководителя на европарламента Дейвид Сасоли, който заяви това при започване на днешното съвещание в Страсбург, както изисква правилникът на институцията.

Точно година по-рано, през ноември 2018 година, поради същото следствие основният прокурор Сотир Цацаров изиска имунитета на Йончева като народен представител в българския парламент и тя сама даде единодушие за свалянето му. Междувременно обаче през май т. година Йончева бе определена за народен представител в Европейския парламент, където още веднъж се снабди с имунитет като евродепутат. В този смисъл настояването на имунитета на Йончева като евродепутат звучи рутинно и предизвестено - следствието против нея е спряно поради новия й имунитет, а с цел да продължи се постанова той да бъде свален.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В български подтекст обаче, следствието против Йончева звучи прекомерно изолирано на фона на множеството други данни за стотици и хилади финансирани от КТБ, които прокуратурата не съумя да съзре. Но надалеч по-съществено е сравнението със странното развиване на проблема с един досегашен евродепутат - Николай Бареков, обилно финансиран от КТБ както в персонално качество, по този начин и като ефирен управител, до момента в който е водач на партия " България без цензура ". Срещу Бареков обаче обвинявания няма, не е известно да има и следствие против него, само че пък може да се каже, че неговото съдействие с основния прокурор Сотир Цацаров датира от пролетта на 2013г. когато той " алармира " прокуратурата за " Костинбордската спекулация ". (Подробности за случая с Бареков вижте в карето най-долу.)

За разлика от това, офанзивите против Йончева започнаха откакто тя се очерта като действителен конкурент на неприемливи управнически практики. Тя сътвори доста проблеми на ръководещите с филмите си за оградата по границата, шуробаджанащината в Хасковската градска администрация, проблематичното държание на министъра на културата към осъществяването на Ларгото в столицата (скандала " Ало, Банов! " ) и други

Обвинението против Йончева

Елена Йончева е упрекната в пране на пари поради финансиране от КТБ, което е получила през офшорна компания, с която притежавано от нея сдружение е учредило взаимна компания. Финансирането е било за правене на 7 кино лентата за Тв7 през 2013 година, като за задачата е получила пари за закупуване на техника и възнаграждение на труда й.

Самата Йончева окачествява обвиняването като неуместно, като твърди, че през 2013 година нито страната, нито Българска народна банка, са знаели, че с КТБ има проблем, а самата техника, закупена с тези пари и употребена за снимане на филмите, е налице. По-рано през днешния ден Йончева благодари на прокуратурата със статус във facebook за настояването до Екологичен потенциал: " Убедена съм, че това е пътят, по който ще се потвърди, че тези обвинявания са неуместни. "

Йончева също подсети, че предходната година сама се е отказала от имунитета си на народен представител в българския парламент и разгласи, че " това е в интерес казусът да бъде решен оптимално бързо ". Тя напомня, че е подала тъжба в Европейския съд за правата на индивида в Страсбург против отправените ѝ обвинявания, като жалбата е призната за разглеждане, което значи, че Европейски съд по правата на човека е решил, че не е очевидно безпочвен.
Михаил Екимджиев: Наказателната принуда против Йончева има паралегални цели

Жалбата на Йончева до Европейския съд по правата на индивида е изпратена през юни т. година във връзка на формираното й наказателно произвеждане за пране на пари, съобщи за " Капитал " юриста по делото в Страсбург Михаил Екимджиев, като подчертава, че до момента такова недоволство не е правено по българско дело. Основното недоволство в жалбата в действителност е за нарушено право на независимост на изложение и разпространение на информация на Йончева като проверяващ публицист и народен представител от най-голямата опозиционна партия. " Тезата в жалбата е, че наказателната принуда против госпожа Йончева не цели следствие и наказване на осъществено от нея закононарушение от общ темперамент, а е институционално възмездие поради нейните журналистически следствия и поради изявленията й като депутат. Както всички си спомняме те доведоха до съществени разтърсвания в ръководещата коалиция, оставка на Делян Добрев, инспекции на оградата по границата и така нататък Огледалната страна на това недоволство е нарушаване на член 18 от конвенцията, който не позволява плануваните в конвенцията ограничавания на главните права и свободи да бъдат употребявани за цели, разнообразни от плануваните в самата спогодба. Както показах, наказателната принуда има паралегални цели - политическа разпра черз прокурорска принуда с изявен публицист и депутат. Разбира се, има и дежурните недоволства за нарушавания на презумпцията за невиновност, свързани с изявления на прокурори, както със наличието на самото искане пред Народното събрание ", сподели Екимджиев.
Засега не е прочут случай, в който Екологичен потенциал да е отказал свалянето на имунитет на евродепутат при молба на национални институции, разясняват наблюдаващи. Самата Йончева разяснява, че е " процедура на Европейския парламент да гласоподава доверие на националните институции. " Единственият различен български евродепутат, по отношение на който е прилагана процедурата на събаряне на имунитет, е ръководителя на ПЕС Сергей Станишев през 2015 година - по обвиняване за изгубени от него секретни документи като министър председател. Дело, за което към този момент никой не си спомня, откакто през декември 2016 година Станишев бе оневинен от Софийския градски съд след седемгодишно мотане, а след това делото бе прекъснато по отминалост.

Предстои да се види дали Йончева ще се откаже непринудено от имунитета си на евродепутат или ще се опита да се отбрани пред Екологичен потенциал. Зам-председателят на ПГ на Българска социалистическа партия в Народното събрание Крум Зарков написа във Фейсбук, че макар нейното предпочитание да почисти името си допустимо най-бързо в съда, той се надява Йончева " да не бърза да се отхвърля от имунитета си, както го направи в България, а да се възползва от процедурата и да запознае Европейския парламент с глупостта на повдигнатото ѝ обвиняване ".

П роцедурата

Искът на прокуратурата ще се прегледа от правната комисия на Екологичен потенциал. Самата Йончева не може да участва на разискванията за отнемането на имунитета ѝ, само че има право да бъде изслушана от правната комисия и да показа всяка информация или документи, които тя смята за нужни. В същото време правната комисия на Екологичен потенциал има право да изисква и спомагателна информация, в това число от виновния народен орган, подал настояването, в тази ситуация българската прокуратура.

Въпреки че правната комисия няма право да се произнася за виновността на Йончева или дали има учредения за наказателно гонене от страна на националния орган, въз основата на показаните пред нея доказателства, тя може да излезе с стимулирано решение по отношение на процедурата, допустимостта на настояването и компетентността на националния орган. По този метод Йончева може на доктрина да употребява процедурата за събаряне на имунитета на Екологичен потенциал, с цел да притегли внимание към проблемите в обвиняването против нея и към двойния стандарт на българската прокуратура по случая КТБ. Решението на правната комисия на Екологичен потенциал по-късно ще бъде разисквано и гласувано в самия Европейски парламент.

Подкрепа от Нинова, само че защо?

Председателят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова също изрази поддръжката си за Йончева във facebook и разгласи, че евродепутатите на Българска социалистическа партия поддържат Йончева по този начин, както са създали депутатите на партията в българския парламент. По-интересното от мнението на Нинова е, че тя прикани Станишев като ръководител на ПЕС да запознае водачите на другите партии в ПЕС, с цел да излязат с обща позиция в поддръжка на Йончева. Факторът " Бареков "

Двойният стандарт във връзка с Елена Йончева се вижда доста ясно, в случай че съпоставим ориста й с тази на един досегашен евродепутат - Николай Бареков.

По делото КТБ има голям брой доказателства, че някогашният ефирен водещ е бил финансиран от Цветан Василев - както персонално, по този начин и през политическия план " България без цензура ", който вкара него и Ангел Джамбазки в Европейския парламент през 2014 година

Според показанията на няколко очевидци, по разпореждане на Цветан Василев от КТБ са били изваждани пари в брой, които са били излъчени в пликове, а най-после - месец преди локалните избори - и в чувал.

Отделно Бареков е получавал и бонуси поради ръководството на " Тв7 " и " ББТ " (и двете банкрутират впоследствие).

Пак с пари от банката е финансирана покупката за 1 млн. лева на първокласна къща в кв. " Драгалевци ". Тя е добита от компанията " Инвестиция.БГ ", която е благосъстоятелност на две девойки, работили за " България без цензура ". Впоследствие те трансферират парцела на офшорно сдружение, а тази пролет негов притежател става дамата до Бареков - Олга Календерска.

Тази пролет Върховният административен съд дефинитивно удостовери и данъчно-ревизионния акт, който Национална агенция за приходите издаде на Бареков, и в който беше установено, че той не е заявил доходи и надлежно не е платил налози за близо 35 хиляди лева

Въпреки всички тези обстоятелства Николай Бареков не е притеглен като обвинен - нито за пране на пари, нито по друго обвиняване, а и не е известно да е обект на следствие от прокуратурата. През 2013 година Бареков провежда митинги в поддръжка на Сотир Цацаров, а деятел на неговата партия беше видян измежду уредниците на митингите в поддръжката за номинацията на Иван Гешев за основен прокурор. По тематиката работи и Мирела Веселинова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР