Елена Йончева, евродепутат от Групата на Социалистите и Демократите в

...
Елена Йончева, евродепутат от Групата на Социалистите и Демократите в
Коментари Харесай

Елена Йончева поиска от Комисията националните правителства да нямат роля в разпределението на европейските средства за медиите. Юрова съгласна с подобен подход

Елена Йончева, евродепутат от Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент, изиска Европейската комисия да обезпечи благонадежден механизъм за финансиране на самостоятелни медии и проверяваща публицистика. Същевременно Йончева настоя разпределението на тези средства да не се разпорежда на националните държавни управления, защото това ще има отрицателен резултат.
„ Формулата, по която се разпорежда на националните държавни управления да разпределят европейски средства към съответни бенефициенти, не може да е основа за създаване на самостоятелна публицистика. Такъв метод просто дава още един инструмент за фаворизиране на едни медии и изтикване на други. Ако този метод не се промени, единствено ще се задълбочи казусът с медийната среда. Нито едно държавно управление не би трябвало да има пълномощия да разпределя европейски пари на медиите. Тези средства би трябвало да се дават непосредствено на медиите, отговарящи на изискванията за качествена и самостоятелна публицистика или да се преразпределят към тях от одобрени европейски неправителствени организации, които да вършат сходна оценка “, безапелационна беше Йончева по време на днешното съвещание на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи към Европейския парламент.

Еврокомисар Вера Юрова, в чийто сектор е медийната политика, изрази поддръжка за направеното предложение.

„ Напълно съм съгласна с Вас, госпожо Йончева - не би трябвало единствено да гледаме какъв брой пари се отпускат, само че и по какъв канал се отпускат. Съгласна съм напълно с Вас, че средствата за медиите не би трябвало да бъдат разпределяни от държавите-членки. Това ще бъде правено от надеждни паневропейски организации. “, разяснява Юрова.

Припомняме, че по-рано в отговор на гледище от страна на Европейския парламент Комисия предложи 61 милиона евро да бъдат предоставени на медиите в границите на инструмента „ Творческа Европа “. Йончева изиска тези средства да бъдат увеличени, както и да се сътвори обособен фонд, който да финансира единствено проверяваща публицистика. „ Разследващата публицистика е основна за сериозното мислене, както и за гарантиране на бистрота и надзор върху активността на политиците. Същевременно в резултат на най-различни аргументи този вид публицистика от ден на ден отсъства от медийното пространство. В актуалния динамичен свят, където все по-често скоростта, с която се предават новините, господства над тяхното качество, става все по-неизгодно за медиите да отделят запаси за проверяваща публицистика. Ако желаеме да защитим този тип публицистика, би трябвало да осигурим благонадежден източник на финансиране, който да поддържа самостоятелните журналистически следствия “, сподели още Йончева.

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР