Елена Йончева, евродепутат от Групата на социалистите и демократите в

...
Елена Йончева, евродепутат от Групата на социалистите и демократите в
Коментари Харесай

Елена Йончева настоява борбата с корупцията да е приоритет на Европарламента

Елена Йончева, евродепутат от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, прикани eвропейските институции да трансфорат битката с корупцията в собствен главен приоритет. Йончева е член на новата антикорупционна интергрупа в Екологичен потенциал.

Групата към този момент организира няколко срещи и насочва своите старания към подсилване на активността на новосъздадената Европейска прокуратура и съдействието й с ОЛАФ, възстановяване на независимостта на медиите и гарантиране на сигурността на проверяващите публицисти. На 3 март тази година интергрупата възнамерява среща и с европейския основен прокурор Лаура Кьовеши.

Йончева настоя също Хърватското председателство да обърне по-голямо внимание на битката с корупцията. „ Проблемът с корупцията все по-често се появява в всекидневието на европейските жители. Много постоянно тя не се демонстрира като изолирано закононарушение – може да я откриете от незаконна миграция до проведена престъпност и пране на пари “, съобщи Йончева.

Евродепутатът попита също дали Хърватското председателството възнамерява съответни ограничения, ориентирани към усилване на следствията на корупционни закононарушения в обособените държави-членки.

Миналата седмица Йончева сложи въпроса за приоритизирането на битката с корупцията и пред комисаря по правораздаване Дедие Рейндерс. Тогава евродепутатът уточни, че от години казусът с корупцията не получава нужното внимание от институциите в Брюксел - липсва цялостна антикорупционна тактика на Европейски Съюз, а наличните принадлежности са незадоволителни.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР