Елена Йончева: Докато България беше залята с протести, лидерът на

...
Елена Йончева: Докато България беше залята с протести, лидерът на
Коментари Харесай

Групата на социалистите и демократите е единствена сила в ЕП, която излезе с подкрепа за протестите в България


Елена Йончева: " Докато България беше залята с митинги, водачът на Европейската национална партия господин Вебер поддържа ГЕРБ. Нещо повече,даже поздрави Борисов за битката с корупцията. Очевидно европейската десница избира да крепи своя сътрудник, в сравнение с да отбрани демокрацията и върховенството на закона. Намирам това за позорно ".

Евродепутатът Йончева обърна внимание, че и в България левицата е главната партия, най-последователна в рецензията на ръководството на Борисов. " Битката последните три години се водеше главно от Българска социалистическа партия. По всички тези корупционни кавги аз и сътрудниците внесохме сигнали в прокуратурата. Тези сигнали са готови от адвокати, подкрепени са с голям брой документи. Разследванията бяха отразени и в европейската преса.

Ще припомня за някои от тези сигнали - корупцията, обвързвана със строителството на оградата на българо-турската граница, „ Кумгейт “ който разкрива по какъв начин общинската администрация в един български град е овладяна от един другарски и бизнес кръг, аферата “Ало Банов “. Внесох три сигнала, свързани с Бойко Борисов. Единият е тъй наречените “ Къща в Барселона “,която българските управляващи настойчиво отхвърлят да проверяват. Тук не става въпрос за персоналния живот на един министър председател. Прокуратурата на една европейска страна проверява европейски министър ръководител. В България - тишина.

Левицата е единствената, която към този момент за пети път, внася избор на съмнение против държавното управление. Това не е техническа процедура. Всеки сходен избор е мотив в България да стартира необорим спор, както в Народното събрание, по този начин и измежду обществото. Именно по тази причина митингите не се появиха ненадейно. И този яд се трупаше дълго време. “

На фона на продължаващите митинги в България, Елена Йончева инициира полемика в Европейския парламент по отношение на положението на върховенството на закона в България.

Водещият Светослав Иванов попита интересуват ли се европейските водачи от България и далида им имаме вяра, откакто Механизма за инспекция сподели, че не води до резултати у нас.

Като член на комисията LIBE, която следи тази тематика, Елена Йончева постоянно дава настояща информация, всяка седмица за това какво се случва в България и към този момент има действителни резултати. В критериите за оценка на България и на всички останали 27 страни, с изключение на господство на закона към този момент са включени тематиките за корупцията и свободата на медиите. Това е неоспорим триумф за нейната и на сътрудниците работа в групата на Социалистите и демократите. В момента в Европейския съвет се преглеждат критериите за това по какъв начин ще бъдат разпределяни тези 750 млрд.евро от фонда за възобновяване след епидемията от COVD-19. Едно от условиятае да се съблюдава върховенството на закона. Има предложение за въвеждането на така наречен Супер спирачка. Всяка страна или група от страни, които установяват неправда в усвояването на тези средства, да има правото да инициира процедура за тяхното прекъсване. Елена Йончева акцентира, че по наличната все още информация, министър председателят Борисов се е противопоставил на това. " И знаете ли за какво?! Защото министър председателят упорства решенията за прекъсване на средствата да се вземат от Европейската комисия, в която господства ЕНП. ЕНП е тази, която не поддържа митингите в България. "

Елена Йончева разяснява и лидерската конкуренция в Българска социалистическа партия като главната опозиционна политическа мощ. Заяви, че вътрешнопартийният разговор е нещо обикновено за същинските демократични партии. Отбеляза обаче, че е притеснително, когато подобен липсва, както следим това в ГЕРБ. Там водачът се избира с учудващото болшинство от 99,9%. България към този момент 11 години се ръководи властническо и това оказва въздействие и върху другите партии. Йончева означи, че вБСП тече сложен разговор сега, само че изрази вяра, че бъдещото управление, без значение какво ще бъде то, ще възстановява полемиките в партията. На въпроса на водещия Иванов, дали Българска социалистическа партия се нуждае от нов водач, Елена Йончева отговори: Българска социалистическа партия се нуждае от разговор, от почтен диалог, от почтени избори за ръководител на партията. Този избор би трябвало да е транспарантен, да няма никакво подозрение за операция. Към момента трима от четиримата претенденти показват подозрение в легитимността на Централната изборна комисия, която ще организира избора.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР