Елена Николова е юрист и представляващ собствениците на един от

...
Елена Николова е юрист и представляващ собствениците на един от
Коментари Харесай

За заменките в "Младост" от първо лице, или как общината трупа дивиденти предизборно

Елена Николова е правист и представляващ притежателите на един от трите урегулирани поземлени парцела (УПИ) в столичния жк " Младост " - обект на договаряния за подмяна със Столичната община. На 7 август кметът Йорданка Фандъкова заяви, че терените ще останат зелени площи, тъй като притежателите им се съгласили да ги заменят за други терени в покрайнините на квартала, които стават за застрояване. По информация на притежателите обаче това не е тъкмо по този начин. Те са се съгласили единствено да стартират договаряния с общината, договорка към този момент няма. Кметството не е спазило сделката за конфиденциалност, до момента в който не се реализира съглашение. Така притежателите са били сложени в неуместна обстановка.

Пред " Дневник " техни представители обявиха, че са неприятно сюрпризирани от метода, по който новината се сервира от Фандъкова, и прецизираха, че договарянията са почнали с помощта на единодушието им, а не на напъните на общината, както това се показва. По тяхна информация Фандъкова не е участвала на нито една от срещите за договаряния досега. Притежателите на терените се съмняват, че в случай че не наближаваха локалните избори, някой въобще щеше да договаря с тях.

Проблемите с вложенията в строителство на жк " Младост " са решени – разгласи тържествено посредством обществените мрежи кметът Йорданка Фандъкова. Три от упитата с обща повърхност от 5 500 кв. м., забъркани в машинациите на столичните политици, се чака да бъдат обезщетени с общински терени наоколо до магазините " Хит " и " Лидл ".

Като правист, представляващ вложителите в един от тези три плана, знам, че от близко

общественият успех на госпожа Фандъкова наподобява доста по-нелицеприятно,

в сравнение с в хвалебствените медийни пулбикации.

На първо място, ние искахме договорката да остане конфиденциална до нейното довеждане докрай - това не се случи. До дефинитивна победа не се чества, изключително като се има поради, че кметът не се появи на нито една от срещите, а ние сме привикнали на всевъзможни неизпълнени обещания от страна на властта. Все още няма краен резултат, нищо към момента не е решено, предстоят договаряния със Софийски парцели, оценка на парцелите, изповядване на покупко-продажбите, нови капиталови планове, което образува и нови взаимоотношения с Направление " Архитектура и градоустройство " (НАГ) в лицето на глвания проектант. Да, несъмнено направена е първата крачка, само че целият път не е извървян.

Остава неприятното чувство, че от общината натрупат дивиденти на твой тил с избрана цел. За това каква е задачата ни подсказва и моментът, в който се разиграват събитията, и бързането да бъдат оповестени обществено някакви победи. На въпроса ми за какво след 10 (10!) години разиграване, тъкмо в този момент в края на мандата на Столичния общински съвет (СОС) и Фандъкова, сядаме на сходни договаряния, ми беше отговорено еднопосочно - поради идните наесен избори. В същото време

парцелите под въпрос са залегнали в застроителния проект на " Младост " още с приемането му през 2009 година,

т.е. по закон на това място притежателите имат право да строят., проект, който е признат по времето на ГЕРБ и с основен проектант Петър Диков. Още с приемането на проекта очевидно е било ясно за Столичната община, че проблеми ще има, само че да се търсят решения - не е въображаемо.

Протестите на хората, хилядите тъжби против нашите парцели, пасивността на Столичната община още повече задълбочиха въпросите, тъй като в тези политически единоборства ние сме в ролята на заложници. От едната страна стоеше Столичната община, употребявайки всевъзможни хватки да бави, връща планове за милиони, като спекулира с властта, далавера, граничеща с произвол, въпреки това са митингите на хора, които не са без съображение, само че сами по себе си не дават ясни и използвани решения. След толкоз години на административен произвол, граничещ с неуместни и много нелицеприятни дейсвия от страна на администрацията, като тук Иванчева и нейните " деятели " също не вършиха изключение (претърпяхме няколко прокурорски инспекции, инициирани от нея, както и административно дело), внезапно се взема решение да се подхващат ограничения и се образува политическа воля за намиране на излаз от обстановката, а точно договаряния за подмяна с действителни оферти и опция за осъществяване.

Трябваше процесите да ескалират, настроенията да се нажежат, хората да бъдат сложени в обстановка на опълчване. Да се развихри цялата драма с ръководството и ареста на Десислава Иванчева и

чак когато предизборният часовник затиктака, да забележим някаква градивна активност

от страна на Столичната община. Инвеститорите се съгласиха на замяната, те също живеят в " Младост ", не съставляват никаква " строителна мафия " и просто желаят да осъществят своя план на своята си земя. Пасивната политика на властта настрои хората едни против други и през днешния ден кметът внезапно се появява като избавител, вместо като главен провинен за проблемите.

Трите парцела не вземат решение нищо. Има още десетки сходни единствено в " Младост ", за които може и да не се намерят подобаващи терени за подмяна. В същото време спорът е достигнал връхна точка и ще са нужни съществени старания, с цел да може нарушеното доверие сред жители и строители да бъде построено отначало. Днес виждаме протестни придвижвания в множеството известни квартали на столицата, виждаме отрицателните реакции против всеки един нов обект.

На този стадий най значимото е да се търси и реализира единодушие сред всички заинтересувани лица и това единодушие да бъде обективирано в действителни дейстия и решени проблеми и то в най-кратки периоди, тъй като, повярвайте ми, да усетиш цялата тежест на административния произвол и чувстото за безотговорност на отговорните е непоносимо и с изключение на да те стимулира за дейности, различен конструктивен темперамент няма. И тъкмо това би трябвало да е функционалността на ръководството, на примирител, намиращ пресечната точка в ползите на всички, вместо на разделител и опортюнист.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР