Елена Милашина, разследваща журналистка от руското издание Новая газета, и

...
Елена Милашина, разследваща журналистка от руското издание Новая газета, и
Коментари Харесай

Жесток побой над руска журналистка и адвокат в Чечня

Елена Милашина, проверяваща журналистка от съветското издание " Новая газета ", и юристът Александър Немов, които бяха грубо нападнати в Чечения през вчерашния ден, са преместени в болница в Москва, съгласно информацията на организация Ройтерс.

Преходът на Милашина и Немов към Грозни, столицата на Чечения с автомобил, бе пресечен от нападатели, загатва Ройтерс. Те бяха подложени на принуждение и заплашвани с огнестрелно оръжие. Злосторниците избръснаха косата на Милашина и я обляха със зелена багра.

Алексей Венедиктов, някогашен основен редактор на затвореното радио " Ехо Москвы ", заяви в обществената мрежа " Телеграм ", че потърпевшите руснаци към този момент са признати в московска болница, съобщи Българска телеграфна агенция.

Те са отишли в Чечня, за да участват на правосъдно съвещание, на което е трябвало да бъде произнесена присъда против Заремe Мусaева, брачна половинка на някогашния арбитър от Върховния съд на Чечения Сайди Янгулбaев. Немов е бранител на Мусаева, а Милашина е трябвало да отрази процеса.

Двамата са кацнали на летището в Грозни към 4.30 часа локално време. След това се качили в такси, което по пътя било засечено от други коли. Въоръжени мъже с черни маски извадили от таксито журналистката и юриста и почнали да ги бият с пластмасови тръби. Нападателите опряли револвер в главата на 45-годишната Милашина и заплашили, че ще я гръмнат. Те взели документите, парите и телефоните на двамата, като поискали от журналистката да отключи своя. След отхвърли й маскираните й счупили три пръста, съобщи Дир.бг. 

След това нападателите обръснали главата на Милашина и я залели с гранофурин. Александър Немов пък е бил намушкан с нож. Юристът има и голям брой фрактури. Маскираните крещяха: " Бяхте предизвестени - не пишете нищо. Махайте се отсам ", описват пребитите.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че президентът Владимир Путин е осведомен за нападението. " " Безусловно, става дума за доста съществено нахлуване, което изисква да бъдат взети ограничения ", сбито разяснява Песков.

Омбудсманът на Русия Татяна Москалкова се е обърнала към Следствения комитет и прокуратурата на Чечения. Едва след нейната интервенция чеченските управляващи са осигурили транспортирането на Елена Милашина и Александър Немов до лечебно заведение в Северна Осетия. Оттам двамата ще бъдат трансферирани в Москва. 

Междувременно Зареме Мусаева беше наказана на пет и половина години затвор по обвинявания в шикалкавене и принуждение против представител на властта.

Синът на Зарема Мусаева Абубакар Янгулбаев, някогашен юрист на " Екип против изтезанията ", също счита, че Рамзан Кадиров е дал заповедта за нахлуване. " По заповед на Кадиров майка ми беше отвлечена, по негова заповед Милашина беше сложена на колене, счупени ѝ пръсти, обръсната глава, полята със зелена багра.

Немов също беше намушкан с нож... Всичко това е по заповед на Кадиров ", убеден е правозащитникът. Олег Хабибрахманов, началник на отдела за следствие на правозащитната организация " Екип против изтезанията ", счита, че задачата на нападателите е била най-много Елена Милашина, която преди този момент е получавала закани от Чечения, в това число от чеченския водач Рамзан Кадиров, пишат разнообразни съветски медии. Прессекретарят на " Новая газета " Надежда Пусенкова също е сигурна, че повода за нападението е професионалната активност на Милашина и Немов, съобщи Медиапул.

" Ако познавате креативния път и креативната биография на Елена Милашина, мъчно е да не забележите, че тя в никакъв случай не е била почетен посетител в Чеченската република. Освен това тя към този момент е била атакувана няколко пъти. Последното нахлуване беше също през 2020 година в Грозни, когато дойде дружно с юрист. Сега историята се повтаря ", споделя Пусенкова.

Предишни закани

По-рано Милашина получи закани от чеченските управляващи. Заради тях през февруари предходната година тя беше принудена краткотрайно да напусне Русия. Рамзан Кадиров, който е непосредствен съдружник на президента Владимир Путин, назова Милашина " терорист " и я упрекна, че " прави пари " на тематика чеченци. Милашина и Немов дойдоха на 4 юли в Чечения за дело, на което бе оповестена присъдата на Зарема Мусаева, брачната половинка на Саиди Янгулбаев, някогашен арбитър от Върховния съд на Чечения
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР