Елена Костадинчев и Станислав Лютов Софийска градска прокуратура е повдигнала

...
Елена Костадинчев и Станислав Лютов Софийска градска прокуратура е повдигнала
Коментари Харесай

Квесторите на КТБ са обвинени за манипулации с депозити


Елена Костадинчев и Станислав Лютов

Софийска градска прокуратура е повдигнала обвинявания на двамата квестори на банкрутиралата Корпоративна комерсиална банка (КТБ) на 10 май, оповестиха в петък от държавното обвиняване.

Станислав Лютов и Елена Костадинчев ще носят отговорност за " умишлена занемареност в изключително огромни размери, представляваща изключително тежък случай ".

Двамата са упрекнати за това, че " в интервала от 20 август 2014 година до 06 ноември 2014 година, действайки в качеството на длъжностни лица, в съучастничество, съзнателно, при изискванията на продължавано закононарушение, не са положили задоволително грижи за стопанисването и запазването на повереното им имущество, и от това последвали обилни вреди в размер на 1 070 383,83 лева за Фонд за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) ".

Според прокуратурата Лютов и Костадинчев съзнателно са били трансферирани за погашение към Фонда за гарантиране на влоговете в банките 9 контракта за самостоятелни срочни депозити с привилегирована рента. Това е нарушаване на Закона за гарантиране на влоговете в банките, където е записано, че не се изплащат обезпечените размери на влоговете на лица, на които са били предоставени привилегировани лихви.

Ако бъдат приети за отговорни, квесторите могат да получат наказване затвор от 3 до 12 години, като съдът може да постанови и отнемане от право да заемат избрана социална или държавна служба и право да упражняват избрана специалност или активност, показват от СГП.

Спрямо двата обвинени е взета мярка за неотклонение " подписка ".

Както Mediapool писа, обвиняването против Лютов и Костадинчев се повдига три години, откакто започва следствието против тях.

През 2015 година министър председателят Бойко Борисов разгласи, че по данни на службите в последните си дни като квестори в КТБ Костадинчева и Лютов непозволено са преправили към 1000 контракта за преференциални депозити, тъй че титулярите им да могат да получат компенсации от 100 хиляди евро, на каквото не са имали право. Борисов пресметна, че от това Фондът за гарантиране на влоговете е ощетен със 100 млн. евро.

Повдигнатото обвиняване в този момент обаче е за 1 млн. лева

Преди три години Борисов сподели още, че квесторите на КТБ са отписвали обезпечения по заеми към банката. За образец той даде фирмите " Петрол ", " Рубин ", " Дунарит ", " Авионамс ", следени по това време от някогашния мажоритарен притежател на КТБ Цветан Василев. Премиерът сподели, че тези и куп други компании " са си създали цесии и квесторите са освободили имуществото им ". " Само една от покупко-продажбите е за 90 млн. лева ", разгласи тогава Борисов.

След приключването на интервала на квестурата подозренията за нередности се разраснаха и се заприказва за осъществени многочислени цесии и прихващания на обща стойност 850 млн. лева, за които след това синдиците заведоха каузи поради подозрения за незаконност.

Именно въпросните цесии и прихващания са в основата на така наречен " вторично плячкосване на КТБ " , като процесът бе дипломиран от депутатите от Движение за права и свободи Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид.

Около 3-4 години след въпросното " плячкосване " тримата внесоха законопроект, който обезсилва със задна дата въпросните покупко-продажби. Той влезе в действие с помощта на поддръжката на ГЕРБ и откакто президентът Румен Радев отхвърли да го прати на Конституционния съд макар изказванията на изтъкнати адвокати, че планът е очевидно противоконституционен.

По време на дебатите в Народното събрание настоящите синдици на КТБ Ангел Донов и Кристи Маринова мощно поддържаха закона " Пеевски " и дадоха обещание да съберат 1.4 милиарда лева с помощта на инструментите, които той им дава.

Квесторите на КТБ, които към този момент имат повдигнати обвинявания, бяха назначени от Българската национална банка (БНБ). Още през 2015 година обаче, откакто се разбра, че се правят нередности, Българска народна банка за следващ път се опита да се измъкне от отговорност и обществено се разграничи от дейностите на Лютов и Костадинчев.

След привличането на двамата към наказателна отговорност обвинените за източването на КТБ стават 20 души. През седмицата всъщност потегли делото против останалите 18 обвинени, измежду които някогашният мажоритарен притежател Цветан Василев, двама подуправители и един чиновник на Българска народна банка. До момента делото е на стадий четене на обвинителния акт.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР