Елена Георгиева, педиатърът, който е отстранен временно след смъртта на

...
Елена Георгиева, педиатърът, който е отстранен временно след смъртта на
Коментари Харесай

Д-р Елена Георгиева в ефира: Г-н Борисов търси възмездие, а аз - справедливост

Елена Георгиева, педиатърът, който е отхвърлен краткотрайно след гибелта на 3-годишния Александър, разкри своята позиция в предаването " Лице в лице " по БТВ.

" Изключително мъчно ми е в деня на Християнското семейство да приказвам за гибел на дете. Надали има някой, който може в този миг да си показа какво изживява фамилията, доколко трагизма ги е поел. Аз имам известна визия, тъй като за жалост в този мой 36-годишен стаж ми се е налагало да се срещам с такива положения. И на мен ми се е налагало да обгрижвам майки, които са изгубили децата си, и когато се прибера у дома и ме попитат по какъв начин мина, тежко ли ти беше дежурството, като кажа - от най-тежките, те схващат защо става дума. За това преди да кажа каквото и да било друго, бих желала да изкажа моето най-дълбоко почитание към скръбта и трагизма на това семейство ", сподели тя. 

" Аз съм доктор педиатър с 36-годищен стаж, имам три деца и двама внука. Така че що се отнася за развъждането на деца, това не е единствено около специалността ми. 

Може би за изненада на огромна част от феновете, аз ще кажа противоположното на това, което се разяснява в общественото пространство. Не системата, а заболяването умъртви Алекс. Защото не знам какъв брой хора от тези, които не са медицински експерти, могат да си показват какво е хеморагична пневмония. Ангажиране последователно на цялата дихателна система, увреждане на дихателните пътища, увреждане на дихателната повърхнина на белия дроб, което се развива в границите на часове. Увреждането на дихателната повърхнина води след това до увреждане по едно и също време с това и на съдовете, което довежда до по-големи или по-малки кръвоизливи. С това се нарушават напълно дихателните функционалности на белия дроб, без значение дали детето е интубирано или не. Какво значи двустранни надбъбречни кръвоизливи - това, което е открито при аутпсията на детето. Това значи, че организмът губи каквато да било опция за лична отбрана. Надбъбреците подсигуряват имунната отбрана на организма и хомеостазата в тежки положения. Значи, от един миг нататък - човек, без значение дете или възрастен, престава да може да разчита на отбраната на личния си организъм. Нещо, което ние наблюдавахме, за жалост, в часовете, в които се борихме за живота на Александър. И нещо, против което в действителност нищо не може да се направи. Лично аз се срещнах с детето някъде към половин час преди то да постъпи в нашата клиника. Оцени се в границите на този половин час положението му, реших, че той е за болнично, само че не интензивно лекуване, проведох постъпването му в клиниката и започнах лекуване. Лечение, поетапно съгласно положението на детето ", описа тя.

" Ако би трябвало да изпадаме в такива подборности, които към този момент неведнъж се споделиха в общественото пространство, нашата болница разполага с приемен кабинет, ние нямаме нито незабавен кабинет, нито незабавен портал, нито незабавно поделение. Затова децата, които постъпват, постъпват в избран ред, съгласно избрана нужда. В нашия приемен кабинет работи доктор, който към час преди аз да видя Александър, е приел детето, направил е нужния обзор, назначил е нужните проучвания - кръвна картина и рентгенова фотография, и когато бяха подготвени аз бях извикана да се срещна със случая. Затова споделям - в границите на половин час съм прегледала детето, съобразила съм направените до този миг проучвания от сътрудниците, решила съм, че то е за болнично лекуване, провела съм приемането му в нашата болница по причина, че родителите не желаеха да отидат на друго място. Какво значи, че не желаеха да отидат на друго място - с сътрудника, с който бяхме в кабинета, им предложихме ние да организираме посрещането им в друга болница, тъй като той изрично е за болнично, а не за интензивно лекуване.

Детето сега, в който постъпи в нашата клиника по категорично гледище на родителите, нямаше потребност от интензивно лекуване. Постъпи на легло за интензивно лекуване, в идващите часове неговото положение се утежни и сега на утежняването аз в екип с доктор, един от най-хубавите детски анестезиолози и реаниматори в " Пирогов " започнахме обгрижване на детето. В началото главно аз, сега, в който положението на детето стана рисково и се наложи интубация, други реанимационни мероприятия напълно от сътрудника анестезиолог. Успяхме да стабилизираме за наше благополучие положението на детето, успяхме да уговорим авансово с сътрудниците, които работят и управляват работата в " Пирогов " то с реанимобил съпроводен от сътрудника анестезиолог да бъде приведено. По този метод съчетахме опита и опциите на нашата болница с опита и опциите на сътрудниците в Пирогов. Нещо, което когато се наложи вършим неведнъж ", разкри още тя.

" За страдание, има болести, които не могат да бъдат повлияни. Сутринта доцент Калайков сподели: " Това дете да се лекуваше и в нюйоркска болница, щеше да се случи същото "  За голямо мое страдание. Така че с изключение на да изкажа моите съболазования на родителите на Алекс, по хода на неговото лекуване не мога да кажа нещо друго.

Интересното е, че петима лекари сме се занимавали с обгрижването на Алексанър. Днес и тук съм единствено аз. Необходимостта ми да изляза пред камера докара до един вътрешен взор пред мен самата и до един кръговрат във времето, Защото тъкмо в деня на Християнското семейство преди година, аз бях интервюирана пред " Нова телевизия ", откакто станах и пред бюджетната комисия на Народно събрание заявих, че в случай че в границите на идната календарна гтрадина, държавното управление не обезпечи средства за новата детска болница, то ние лекарите ще бъдем тези, които ще облекат черните тениски. Това, популярност Богу е реалност и в идващите 3-4 години господин Бойко Борисов евентуално ще има опция да открие една моддерна нова болница.

Това, което бих могла да кажа, че случаи като тези, които са извънредно трагични и тежки, са мотив да се порведат извънредно тежки диалози в обществото по принцип за проблемите изобщо, с цел да не се подценяват и в бъдеще са бъдат преодолявани. 

България е пред демогафска рецесия, само че преди да се развие тя, се развива рецесия в опазването на здравето, и това е една от аргументите за нарушение на взаимовръзките сред обособените звена и хората, когато търсят помощ остават с усещането, че не са обгрижени, и че са неразбрани. И ние оставаме отговорни, които би трябвало да се обясняваме.

В болничното заведение в този миг имаше анестезиолог. По-важното е, че ние постоянно можем да разчитаме постоянно на сътрудниците от Пирогов да ни оказват помощ. 24 часа при нас няма анестезиолог ", описа още докторът.

Запитана за какво се беше наложило Алекс да бъде изместен в Пирогов, тя отговори:  " В развиването на болестта на Алекс има степени. той се разболява предходния ден, преглежда се от персоналния доктор, който изписва медикаменти, на другия ден различен доктор го гледа, който добавя лекарсвата и остава детето за лекуване у дома, два часа по-късно идва при нас, осъществямаме хоспитализацията, започваме лекуването, само че болести, които не могат да поемат противоположен път, приключват съдбовно. Това се случи за голямо мое страдание при детето Алекс.

В резултат на оповестената моя фотография и фактът, че аз в продължение на две денонощия бях водеща вест дружно с мъжа, умрял някъде край гара в Бургас, доста хора схванаха за обстановката, в която се намирам аз, доста родители изпратиха своята поддръжка и аз разбрах, че в действителност аз губейки в един миг, доста пъти преди този момент съм печелила - печелила съм борба със гибелта, печелила съм доверие, ужавение, обич. Защото родителите, които се обърнаха към мен, се обърнаха в поддръжката си с любов. Колегите също застанаха компактно зад мен - от най-младите  до най-възрастните. Всичко това на мен ми дава да застана пред камера и да направя каквото е нужно оттук насетне за изясняване на обстановката.

Системата употребява болката на родителите и ги развя като знаме и ги трансформира в наказателна палка. Защото преди да завършат публично разпоредените инспекции и медицинския одит, трима шефове на лечебни заведения са освободени. Това нарушава работата в тези лечебни заведения, това е шоково положение за колективите, които работят. Моето състояние не е тъкмо отсранена. Пояснено ми бе, че в този миг не е добре да съм в болничното заведение и излязох в неплатен отпуск няколко дни. Толкова колкото ми е нужно да се възстановя след този случай в смисъла на неговото здравно преживяване.

В България детската смъртност е два пъти по-висока от междинната в Европа и три пъти по-висока от тази в най-развитите страни на Европа. Да си отговорим за какво. Българските педиатри са едни от най-хубавите, бих споделила. Но българските педиатри всеки ден стават все по-малко, тъй като ето по подобен метод се показва нашата работа пред лицето на обществеността. Как младежите, които са доста амбициозни, специализнати и стажанти при нас, извънредно умни и способони, по какъв начин да продължат в случай че те всеки идващ ден биват изправени надали не на срамен дирек. И в случай че аз имам готовността да давам отговор за дейностите си, някои от тях ще се опасяват да го създадат. Трима души, извънредно ерудирани, напущат нашата клиника. Средната възраст при нас е 55-60 години. 

Аз одобрявам детето с диагноза ларинготрахит. Това се потвърждава и се вижда в аутопсионния протокол. Съмнение за пневмония, към този момент развила се пневмония. Развитието на положението, обективизирането на белодробното влошаване в рамките на няколко часа, изрично говореше за извънредно бързо разрастващо се положение. Това можеше да бъде резултат, както ще се окаже най-вероятно, на вирусно забовянее, или на някаква тежка бактериална зараза, във връзка на която бяхме присъединили антибиотици и всички нужни лекарства и форма на обгрижване на детето. Нито за миг не съм си помисляла, че това дете няма да бъде признато. Единственото, което сега трябваше да направя, е да съобразя опциите на клиниката, в която работя, с нуждата да постъпи едно дете, което сега няма потребност от интензивно лекуване. Това наложи да изведа дете, лекувано за пневмония, несъмнено в положително към този момент здравословно положение, което трябваше да бъде изписано в идващите дни, за домашно лекуване. В момента, в който се грижихме за Алекс и се борихме за живота му няколко екипа, в клиниката трябваше да бъде лекувано незабавно бебе със незабавна хипотрофия, претърпяло оперативна намеса в първите дни след раждането с епилептичен статус - нескончаем спазъм. За да може това бебе да се лекува в клиниката, аз трябваше да изведа бебе на 13 дни, което да освободи място за избран интервал от време, което отново след това да приемем. Това са трудносни. И когато видях, че родителите нямат опция да послушат нашия съвет и отидат в лечебни заведения, които се намират на 5 или 10 минути от нас, аз взех решение и поех тази отговорност, за която към този момент споделих - да разбърквам деца и да одобрявам тежко заболели деца в условшя,в които не би трябвало да ги одобрявам ", съобщи тя.

" Накрая искав да кажа единствено още нещо! Г-н Борисов търси отмъщение. Аз бих споделила - ние живеем в правова страна и аз разгадавам на правдивост ".

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести ``

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР