Елена Чаушева: Откриването на Пловдив 2019 беше пир по време

...
Елена Чаушева: Откриването на Пловдив 2019 беше пир по време
Коментари Харесай

Избрахме Фейс 7 за Пловдив 2019 в търг с един участник

Елена Чаушева: Откриването на Пловдив 2019 беше гуляй по време на чума Кой кой е "Пловдив 2019 " - страна в страната Парите за Пловдив 2019 се топят, обекти няма Откриването на Пловдив 2019 - 3,2 млн. с Данък добавена стойност
Германската компания " Фейс 7 Перформинг. АРТС. ГмбХ ", която провежда откриването на Европейска столица на културата, беше единственият претендент за публичната поръчка за церемонията, оповестена през април предходната година. Възложителят - общинска фондация " Пловдив 2019 ", дефинира горен предел на разноските 2 млн. лв. без Данък добавена стойност, или 2,4 млн. лв. с включен налог. Друг е въпросът дали това не е подвело възможните други претенденти, откакто в последна сметка разноските за откриващото събитие надвишиха авансово заложените.

За да се съблюдава законът, те са разпределени в поръчки с различен предмет, който не дублира главната активност.

Съмнения за основаване на предпоставки, които да дадат преимущество на немския претендент, буди и изискването в поръчката през последните 3 години претендентите да са организирали най-малко едно събитие, събрало минимум 50 000 души. С това на процедура са отстранени огромна част от възможните български участници в процедурата. Загадка остава по какъв метод от фондацията са очаквали претендентите да потвърдят какъв брой фенове са участвали на концерт или театър, който се организира навън, без да е нужен входен билет.

Немската компания е показала в офертата си, че на фестивала в датския град Оденсе на площада пред общината е събрала близо 70 000 фенове. Сигурно е било тъкмо по този начин, само че и да не е било, 5-членното жури, назначено да избере реализатор на поръчката, надали може да ревизира.

По същия метод - ей по този начин, на око - от фондацията оповестиха, че и на откриването на ЕСК в Пловдив на 12 януари вечерта пред сцената са участвали 50 000 души. Така в портфолиото на продуцентите влезе още едно събитие за други поръчки с сходно изискване.

Обществената поръчка е оповестена едвам на 10 април 2018 година, което е риск, тъй като при вероятно обжалване откриването можеше да се забави. Процедурата е извършена от фондацията на два тура. На първия се поставяше задача за правене на идейна креативна идея, за която беше очакван награден фонд в размер на 50 000 лв. за участниците. Останалите пари - 1 950 000 лв. без Данък добавена стойност - бяха предопределени за организацията на откриването. Концепция също бе подадена единствено от един участник - " Фейс 7 Перформинг. АРТС. ГмбХ ". Така по нея нямаше какво да се умува, защото ставаше дума за надпреварване с един кон.

Съответно журито присъди на немския екип премия от 50 000 лв., защото беше класиран преди всичко в състезанието, и го позволи до присъединяване във втори тур - посредством договаряне без авансово съобщение. Законът за публичните поръчки позволява тази форма, при изискване че има единствен участник, акцентират от фондацията.

Журито организира три съвещания и завърши " класирането " на 13 юни.

Гафове, само че родни

След като авансово сме създали по този начин, че немската " Фейс 7 Перформинг. АРТС. ГмбХ " да остане без конкуренция в състезанието за избор на продуцент, няма за какво да се чудим на последвалите г?%B
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР