Електроуредите изразходват ток, дори и да не се използват, но

...
Електроуредите изразходват ток, дори и да не се използват, но
Коментари Харесай

Колко пари можем да спестим, ако изключваме уредите от контактите?

Електроуредите изразходват ток, даже и да не се употребяват, само че са включени в мрежата.

Във Англия могат да спестят приблизително по 147 паунда, или към €174, на година, като изключват от контактите по този начин наречените " вампирски " устройства, предава BBC.

Това са всички електроуреди, които употребяват сила в режим на подготвеност, даже и до момента в който не се употребяват от потребителите.

Проучване на British Gas демонстрира, че семействата в Обединеното кралство харчат 3.16 милиарда паунда (€3.74 милиарда ) годишно за привилегията да оставят " вампирските " устройства в режим на подготвеност.

Това се равнява на 174 евро за приблизително домакинство, което си е таксата за електричество за към два месеца.

Поскъпването на елекроенергията с 54% за последната година значи, че английските семейства, употребяващи междинни количества газ и електричество, към този момент ще заплащат по 1971 паунда, или €2334, годишно.

Сметките могат да се покачат и още, като съгласно някои специалисти тази зима годишните сметки за сила могат да надвишават 3000 английски лири (€3550 ).

Когато устройствата са включени в електрическата мрежа, те постепенно черпят сила, даже да не са в работен режим. " Умните " високоговорители, преносими компютри, интернет рутери костват на потребителите пари, в случай че остават включени.

За доста хора е комфортно да оставят тв приемника си в режим на подготвеност и да го " разсънят " с натискането на бутон на отдалеченото. Тази " екстра " обаче коства по 29 евро на година. Ако към тв приемника има и дигитален правоприемник, към сметката се прибавят още €27.35.

Игровите конзоли в режим на подготвеност костват приблизително по €14.40, до момента в който компютрите харчат ток за към €13.28.

Микровълнова печка в режим на подготвеност харчи близо 20 евро на година, пералнята - €5.6, принтерът - €4.51, а зарядното за телефон - €1.50.

Британският специалист Марк Робсън предлага включването на устройствата към удължител, който може да се изключва през нощта или към така наречен " умни " контакти, които могат да се ръководят през телефона.

„ През нощта или когато не се употребяват, пробвайте да изключите устройствата от електрическата мрежа, вместо да превключвате в режим на подготвеност, защото даже лампичката за режим на подготвеност на тв приемника употребява сила.

Опитайте се да не зареждате ненужно мобилния си телефон или преносимия компютър. Веднага щом устройството ви се зареди, свикнете да го изключвате от контакта, тъй като в противоположен случай то продължава да харчи ток. Това освен ще ви спести сила, само че и ще удължи живота на батерията ", поучава експертът.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР