Електронното гласуване е особено актуална тема заради кризата в последните

...
Електронното гласуване е особено актуална тема заради кризата в последните
Коментари Харесай

Експерт: Планът на ЦИК за електронното гласуване е общ и без срокове

Електронното гласоподаване е изключително настояща тематика поради рецесията в последните месеци, рецесията в обичайния метод за връзка сред всички жители, институции, юридически субекти и нуждата да се построи сигурна електронна връзка. Решението на ЦИК от една страна е съответно - да бъдат построени сигурни канали, само че въпреки това това е прекомерно общ документ. Това на процедура е един рамков документ, в него няма съответни периоди. На процедура това е един общ документ, положително благопожелание за нужните стъпки, които би трябвало да бъдат подхванати. Посочени са 10 обособени стадия, през които би трябвало да премине целият развой на въвеждане на електронното гласоподаване, само че на процедура няма период за нито един от тези стадии. Това сподели Ваня Нушева, програмен шеф на " Прозрачност без граници " пред БНР.
През последните няколко години поредно и настоятелно подчертаваме нуждата от съдържателна полемика по Изборния кодекс, по проблемите в тяхната целокупност, а не когато на един или различен му изтече периода в даден миг. Така, че електронното гласоподаване, машинното гласоподаване, методът по който се финансират участниците в предизборните акции, достъпът до медии - това са основни проблеми, които би трябвало да бъдат обсъждани в пакет. Част от този проблем е и тематиката за електронното гласоподаване, акцентира Нушева.
За да има такова гласоподаване би трябвало да имаме сигурни канали за идентифициране на гласоподавателите - тук е доста значима ролята на Министерство на вътрешните работи и Агенцията за електронно ръководство, сподели тя.
Опираме още веднъж до въпроса какво се случва с въвеждането на чиповете в електронните карти? Миналата година още веднъж бяха осъществени промени, които вършат връзка с българските документи за идентичност и там е посочен период 1 октомври 2020 година - като период, в който би трябвало да започва като процедура същинската електронна идентификация . Това значи, че ЦИК не е единствената институция, която дава отговор за въвеждането на електронното гласоподаване, изясни специалистът и добави: Реално имаме обособени елементи, които съставляват цялото електронно гласоподаване.
Реален спор също не може да се случи сред специалисти и институции, поради пандемията. Трябва преди този момент да минем към естествен режим на работа. Няма по какъв начин през медиите да решаваме сходни въпроси, тъй като отново рискуваме да решим проблемите на парче.Такава полемика би трябвало да се организира през есента, тъй като проблемите се натрупват, акцентира Нушева, тъй като изборите предстоят през 2021г.
Предложението за непрекъсната ЦИК е разумно, обвързвано с проблем от решение на Върховия съд, който реши преди години, че всички дейности на изборната комисия би трябвало да се организират след оповестяване на датата на изборите. Това, което мога да разясня, е, че в действителност съществува нужда ЦИК да уплътнява функционалностите си сред изборите, по тази причина и в Изборния кодекс беше записано, че е непрекъснато настоящ орган, сподели още програмният шеф на " Прозрачност без граници "
На идващите три вота електронното гласоподаване ще е експериментално
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР