Електронно съобщение с информация за декларирания пред НАП осигурителен доход,

...
Електронно съобщение с информация за декларирания пред НАП осигурителен доход,
Коментари Харесай

НАП предлага: Имейл с размера на заплатата за новоназначените служители

Електронно известие с информация за заявения пред Национална агенция за приходите застрахователен приход, трудов контракт и други данни от данъчно-осигурителното му досие да получава всеки новоназначен чиновник. Това е една от ограниченията, които приходната администрация възнамерява да предприеме за понижаване на проявлението на риска от укриване на част от работните заплати или така наречен „ заплата в плик “. Това стана ясно на кръгла маса, проведена от Национална агенция за приходите през днешния ден. В събитието присъединяване взеха представители на приходната организация, Национален осигурителен институт, Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “, Министерство на труда и обществената политика, работодателски организации и синдикати.
Инициирането на срещи с представители на браншови организации на рискови браншове, подписване на съглашения с тях, поощряване на така наречен саморегулация в браншовите организации, в това число и посредством законодателни ограничения, са също част от вероятните решения за понижаване на проявленията на риска от укриване на заплатите на служащите. Всички участници в кръглата маса се сплотиха към мнението, че най-ефективния метод за оправянето с риска от укриване на приходите, е обвързван с информирането и комуникирането с обществото на това какви са техните директни загуби от сходно държание, респективно, изгоди от спазването на закона.
Именно това схващане стои в основата на осведомителната акция на Национална агенция за приходите „ Заплата в плик “. Инициативата има за цел да запознае служащите и чиновниците с това какви са рисковете, в случай че се съгласяват да не ги обезпечават на действителния им приход и вземат част от заплата си в плик. На особено основан уебсайт – https://zaplatavplik.bg, всеки може да пресметна какъв брой би изгубил в идващите 30 години, в случай че се обезпечава на по-нисък от действителния си приход посредством така наречен „ калкулатор на загубите “. Калкулаторът разрешава, след попълване на данни за действителния и заявен приход, всеки да разбере какъв брой средства няма да получи в бъдеще под формата на неизплатени средства от болнични, майчинство, компенсации за безработица, както и пенсии. Най-голям интерес софтуерът провокира измежду консуматори на възраст сред 18 и 34 години. 61% от посетителите на уеб страницата попадат в този диапазон, а 54% от тях са мъже.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР