Електронните винетки ще могат да бъдат купувани по интернет, от

...
Електронните винетки ще могат да бъдат купувани по интернет, от
Коментари Харесай

Електронните винетки ще се продават и по интернет

Електронните винетки ще могат да бъдат купувани по интернет, от особено сложени за задачата пос-терминали и от бензиностанции, като цената им няма да бъде променяна. Ще бъдат въведени и уикенд винетки. Това разяснява министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков в изявление за БНР.

При внедряването на тол-системата и електронната винетна система се планува да бъдат инсталирани 500 пос-терминала, ще бъдат сложени 50 мобилни кантара, ще се купят и 100 мобилни устройства и 50 автомобила за следене на трафика в страната. Бъдещето е на цифровизираните модели, на допустимо най-съвременните технологии и дигитализацията на услугите. Ще се работи с трафик камери, gps-системи, добър програмен продукт, както и с ефикасен надзор, сподели министърът.

Министър Нанков уточни, че благодарение на външни специалисти Агенция „ Пътна инфраструктура “ е почнала подготовката по желание на бъдещия обсег на тол-системата, както и на нейното тарифиране. По думите му, до лятото ще стане ясно по какъв метод ще се дефинира кои пътища ще влизат в обсега на бъдещата тол-система и по какъв начин ще се ценообразува тя. Тогава ще бъдат извършени публичните съвещания и дебата по тематиката. Не можем да си позволим да натоварим безпричинно сектора на транспортните превозвачи, акцентира министърът и добави, че по тарифирането на пътищата ще се работи в партньорство с тях.

От 30 години и повече имаме систематичен проблем с пътния бранш, обвързван главно с дефицита на финансов запас. Решаваме го със систематичния метод, основаването на тол-система, електронни винетки за леките коли и тол-такса за тежкотоварните. С въвеждането на тол-системата и с ресурса, който ще се генерира, ще се форсира по-качественото създаване и поправяне на пътищата, добави той. В дълготраен проект това е устойчивата политика в пътния бранш с повече запас и повече надзор при разходването, акцентира Нанков.

До дни ще бъде подготвен правният разбор, въз основа на който да се реши дали бъдещият оператор на тол-системата да бъде комерсиално сдружение, държавно дружество или организационна конструкция в границите на Агенция „ Пътна инфраструктура “. Той ще ръководи тол-системата и ще генерира доходи, които АПИ ще разходва за поправки по републиканската пътна мрежа и построяването на нови пътища. Бъдещото звено ще координира целия развой по внедряване на тол-системата и обвързването на софтуера й със системите на ведомствата, за чиито потребности ще се употребява – Националната организация по приходите, Агенция „ Митници “, Министерството на вътрешните работи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР