Eлектронните цигари имат потенциала да намалят заболеваемостта и смъртността, причинени

...
Eлектронните цигари имат потенциала да намалят заболеваемостта и смъртността, причинени
Коментари Харесай

Водещи експерти потвърдиха намалената вреда на електронните цигари

Eлектронните цигари имат капацитета да понижат заболеваемостта и смъртността, породени от тютюнопушенето, в случай че по-голямата част от пушачите преминат на по-малко нездравословните други възможности. Вейпингът е измежду най-ефективните способи за отвод от тютюнопушенето, демонстрират последните данни във Англия. Ако пушачите, които не могат да се откажат, преминат към набирането на никотин в по-малко нездравословна форма от горимите цигари, животът на милиони хора по света може да бъде избавен.

Около това мнение се сплотиха водещи интернационалните и български специалисти - здравни и научни експерти и представители на бизнеса на медиен семинар " Въпроси и отговори за електронните цигари. Експертите имат думата ", проведен от " Арбилис " с поддръжката на Филип Морис България. Основният фокус на виртуалното събитие, извършено на 25 март, бяха последните научни проучвания и положителни регулаторни практики за понижаване на вредата от тютюнопушенето посредством прекосяването към по-малко рискови електронни цигари. Онлайн семинара събра във виртуално студио водещи интернационалните и български експерти дружно с близо 100 участници от 20 страни на 4 континента.

Лекарите не предлагат тютюнопушенето, " само че има една категория хора - пушачи, които не могат да се откажат и заради тази причина се търсят други възможности като електронните цигари за цялостен отвод от тютюнопушене ", сподели модератор на събитието проф. Борислав Георгиев, шеф на Клиниката по кардиология в Национална кардиологична болница в София.

Ако никотинът се набира в по-малко нездравословна форма...

" Налице са безапелационни доказателства, че цялостната подмяна на горящите тютюневи цигари с електронни системи със и без никотин понижава излагането на голям брой отрови и канцерогенни субстанции, които се поемат от горящите стандартни цигари ", сочат още данните на влиятелните институти и организации ", сподели Вержиния Джевелекова, началник на отдел " Връзки с обществеността " във Филип Морис България. Тя показа последните научни проучвания за електронните цигари и публични мнения на регулаторни и здравни организации.

" Ако пушачите си набират никотин в по-малко нездравословна форма от цигарите, животът на милиони хора по света може да бъде избавен. " Така Вержиния Джевелекова заключи повече от 30 авторитетни изводи на авторитетни институции от целия свят - Съединени американски щати, Германия, Англия, Дания, Холандия, направени през последните 3 години.

Джевелекова цитира данни на интернационалната научна мрежа Кохрейн, която проучва данните от всички извършени научни проучвания по целия свят и разгласява резултатите на база на тези метаанализи: " Електронните цигари са 95% по-малко нездравословни от конвенционалнитецигари. Рискът за близките от изпаренията е пренебрежим по отношение на цигарения пушек. Хроничният риск от ракови болести, породени от приложимост на електронни цигари, е оценен под 0.5% спрямо риска от пушене. Съществува умерена убеденост, че e-цигарите с никотин усилват равнищата на отвод от пушенето спрямо e-цигарите без никотин и спрямо никотин-заместващата терапия (никотинови пластири и дъвки). Не сме разкрили ясни доказателства за щета, породена от тях ", се споделя в отчета на научната мрежа Кохрейн, показа Джевелекова.

Представеното на семинара мнение на Кохрейн обобщава 50 научни проучвания с 12 430 пълнолетни пушачи в Съединени американски щати (21), Англия (9), Италия (7), Австралия (2), Нова Зеландия (2), Гърция (2) и по едно в Белгия, Канада, Полша, Южна Корея, Южна Африка, Швейцария и Турция.

Последното удостоверение пристигна от отчета на Агенцията по публично здраве на Англия (Public Health England), оповестен през февруари.

" Public Health England разгласи публично самостоятелен експертен обзор на наличната научна информация за електронните цигари и заключението е, че тези артикули са доста по-малко нездравословни за здравето от тютюнопушенето и имат капацитета да оказват помощ на пушачите да спрат цигарите ", съобщи Вержиния Джевелекова.

Електронните цигари са измежду другите възможности на горимите цигарени артикули, съдържащи никотин, който е пристрастяващ. Те не са изцяло безрискови, само че са с понижена щета, защото не съдържат редица от нездравословните субстанции, налични в цигарения пушек. Причината за това е неналичието на горене, при което се образува цигарен пушек с над 6000 нездравословни субстанции. Електронните цигари нагряват течност с никотин до 300 градуса, вследствие на което се образува пара с понижени концентрации на нездравословни субстанции до 95%, до момента в който в цигарите тютюнът гори при температури над 600 градуса.

" Вейпингът е приет от мнозина за по-малко нездравословна опция на пушенето и би трябвало да стъпим на доста строгата регулация и на знания ", заключи Вержиния Джевелекова.

Вейпингът против елементарната цигара: мнението на кардиолога

" Като лекари би трябвало да даваме съвет за прекъсване на тютюнопушенето, само че на тези хора, които не могат да се откажат, би трябвало да препоръчаме опция. Един от главните причини в поддръжка на въвеждането и потреблението на електронни цигари беше да се помогне за отричане от тютюнопушенето ", разяснява началникът на Клиниката по кардиология на на Националната кардиологична болница проф. Борислав Георгиев. Той е член на Дружеството на кардиолозите в България и на Европейското сдружение по кардиология.

Кардиологът, който от години следи връзката сред рисковите фактори и сърдечните заболявания споделя още, че съществуват разнообразни оценки на понижения риск на вейпинга и уточни скорошното изследване на Агенцията за публично здраве на Англия. В седмия си самостоятелен отчет Public Health England удостовери с научни данни и статистика, че вейпингът е измежду най-успешните средства за прекъсване на цигарите. " Според Public Health England електронните цигари са към 95% по-малко нездравословни от пушенето ", уточни проф. Георгиев.

Известно е, че цигареният пушек съдържа повече от 7000 химикали и съединения, най-малко 69 от които са канцерогенни.

Дезинформацията във връзка с вейпинга играе сериозна роля и утежнява картината на сърдечно-съдовите болести по света и у нас, безапелационен е професорът.

" Бездимните артикули доближават до от ден на ден хора, поради което е значимо те да получават достоверна информация за тях. Устройствата с нагряване на тютюн се употребяват с все по-голямо доверие от пушачите по света, само че разбирането за електронните цигари и доверието към тях е ниско. Това се дължи значително на подвеждащата и погрешна информация, която се разгласява. Така пушачите биват насочвани към най-вредното за тях - продължаването на тютюнопушенето. "

Какво демонстрира клиничният опит: думата на онколога

Клиничният опит демонстрира, че хората отхвърлят цигарите извънредно мъчно - не могат да спрат да пушат, даже и когато са заболели от рак. 64% от пушачите с тази тежка диагноза не престават да палят цигара макар знанието за заплахата, на която не престават да се подлагат, сподели доктор Питър Харпър, един от създателите на Лондонската клиника по онкология, член на управителния съвет на Американското сдружение на клиничните онколози (ASCO).

" Отказът от пушене е най-хубавото решение, само че нововъведенията в по-малко нездравословни други възможности имат своята роля за понижаване на вредата от тютюнопушенето. Канцерогенният капацитет на бездимните произведения, съдържащи никотин, е доста по-нисък от този на цигарите ", уточни данните от профилирано проучване доктор Харпър.

" Тези артикули са с доста по-нисък риск от цигарите. Вече се твърди, че " не става дума за набор на риска, а за бездна на риска ". Ако изпушите една цигара, рискът за вас е 100 пъти по-висок. "

Употребата на електронни цигари води до дребна част от риска, обвързван с пушенето, а цялостното прекосяване от пушене на цигари към електронни устройства носи основни изгоди за здравето, безапелационен е доктор Харпър.

Електронните цигари са помогнали на 20 000 пушачи годишно в Англия и Уелс, а може би и повече, да спрат да пушат. Те са свързани с по-добрата успеваемост на опитите за прекъсване през последната година и с ускорения спад в % тютюнопушене във Англия.

Комбинацията от електронни цигари и психическа поддръжка за отвод от пушене би трябвало да е целесъобразният метод, който да е наличен за всички пушачи. Това е предлагането, направено в отчета от 2018 година, което остава годно и през 2019 година

Доказателствата от отчетът от 2021 година демонстрират, че електронните цигари са едно от най-ефективните средства за отвод от пушене.

Какво сподели опит с машина за пушене

Експеримент с машина за пушене, който потвърждава образно понижената токсичност на електронната цигара по отношение на елементарните, направи проф. Проф. Анхел Гонсалес Уреня от Мадридския самостоятелен университет. При премерване с високо сензитивен уред се регистрира огромно понижение на количеството химични субстанции в аерозола от електронна цигари спрямо цигарения пушек. " Намалението е от близо 90%. И освен броят на химикалите е понижен, само че и тези, които се откриват, са в доста понижени концентрации - от едноцифрен % до нула ", заключи професорът откакто показа разбора от така наречен машина за пушене - мехлем спектрометър. В машината всички химикали в дима или аерозола влизат по едно и също време в междинната колона, само че не излизат едновременно. Именно на изхода тя проучва всеки обособен съставен елемент на аерозола спрямо цигарения пушек.



" В алено са резултатите за стандартна цигара, а в синьо - за електронна цигара. Всички пикове в алено не са добър знак. Това са химически съединения: толуен, ксилен, и така нататък А синята линия, тя е съвсем равна. Не е нужно човек да е специалист. Когато се види мехлем спектърът и се направи съпоставяне сред синята и алена линия, незабавно излиза наяве, че синият набор съдържа по-малко съединения от аления. Червеният е спектърът на общоприета горима цигара. Например електронната цигара съдържа 2.6% от общото количество толуен в горимата цигара. Ксиленът също е 2.6% от общоприетата цигара. Този набор към този момент приказва за понижена токсичност на електронната цигара. "

При втория разбор се мерят по-сложните химични съединения, по-голяма част от които са нелетливи съединения. В химията те са известни като карбонилни съединения- формалдехид, ацеталдехид, акролеин, кротоналдехид. Някой от тях са доста рискови и предизвикват рак.



" В алено са показани данните за дима от горима цигара, а изпод в зелено - за електронна цигара. Погледнете вдясно кротоналдехида. Той е нула. А той е рисков и канцерогенен. В електронната цигара няма никакъв кротоналдехид. 100% понижение. Погледнете и ацеталдехида. Всички тези пикове при цигарения пушек, а в аерозола не се открива съвсем нищо. При измерването и количествения разбор се регистрират 0% по отношение на 4.2%. Затова електронната цигара е по-безопасна ", заключи проф. Госалес.

Влияят ли електронните цигари на пасивните пушачи

Проф. Гонcалес не пропусна да означи и позитивния резултат от потреблението на електронни цигари за близките и така наречен пасивно пушене.

" Това е значимо, тъй като близките също са изложени. Но в случай че към вас има човек, който използва електронна цигара, той вдишва по-голямата част от веществата, чиито концентрации към този момент са понижени, а това, което издишва, се разсейва доста бързо и на разстояние от един метър, концентрациите към този момент са доста по-ниски. ", съобщи испанският професор.

" Ако в бара индивидът до вас пуши горима цигара, на всяко дръпване от цигарата вие сте изложени на 600 нанограма никотин, до момента в който в случай че същият човек, употребява електронна цигара, вместо на 600 нанограма никотин, пасивният непряк клиент ще бъде изложен единствено на 5 нанограма ". Това е 100 пъти по-малко, акцентира още проф. Гонcалес в отбрана на тезата си, че електронните цигари са по-безопасни и по-малко токсични.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР