Електронните рецепти у нас доведоха до проблеми както за пациенти,

...
Електронните рецепти у нас доведоха до проблеми както за пациенти,
Коментари Харесай

Е-рецетите доведоха до куп проблеми. Кои са най-големите?

Електронните предписания у нас доведоха до проблеми както за пациенти, по този начин и за лекари и фармацевти.

Какви са най-често срещаните усложнения, разясниха в утринния блок на Нова телевизия общопрактикуващият доктор и член на Българския лекарски съюз доктор Гергана Николова и Маргарита Грозданова, която е член на Комисията по нравственос в Българския фармацевтичен съюз.

„ От 40 000 е-рецепти през миналата година изпълнени са едвам 800. Това трябваше да приказва на министерството, че има някакъв проблем ”, сподели доктор Николова. 

По думите ѝ главните проблеми са в приложението, което употребяват медиците. Личната лекарка изясни, че първото изискване за регистрация в приложението е да си регистриран като лечебно заведение.

Ключов е казусът с другите кодове на едно и също лекарство според от вносителя. „ При нас идват предписания с неща, които ги няма месеци наред в системата. Тук би трябвало номенклатурата да се почисти от несъществуващи позиции ”, акцентира Маргарита Грозданова.

Д-р Гергана Николова обаче изясни, че информацията за вносителя не е значима нито за лекарите, нито за пациентите. „ Това не е генерика. Това е едно и също лекарство, на еднакъв производител, импортирано от разнообразни търговци. Това всъщност не съставлява генерична подмяна. Генерици са артикули от разнообразни производители ”, добави тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР