Електронните отпадъци като стари мобилни телефони, лаптопи и хладилници са

...
Електронните отпадъци като стари мобилни телефони, лаптопи и хладилници са
Коментари Харесай

Електронните отпадъци нарастват драстично в световен мащаб

Електронните боклуци като остарели мобилни телефони, преносими компютри и хладилници са нарастнали в международен мащаб и тревожната наклонност е, че това нарастване ще продължи, сочи отчет на ОНН, в който международната организация прикани за по-добро преработване на старите е-боклуци, които могат да са доста рискови.

В международен мащаб през 2016 година са излезли от приложимост и са се трансформирали в боклуци 44.7 млн. т електроуреди. Това е с 8% повече по отношение на две години по-рано, съгласно отчет на Международния съюз по телекомуникации на Организация на обединените нации. Това е еквивалентът на 4500 айфелови кули, означи документът и предвижда, че броят им ще се усили доста през идните десетилетия.

До 2021 година светът евентуално ще бъде покрит с цели 52,2 мл. т е-отпадъци, образувани от хладилници, перални машини и други битови уреди, само че също по този начин от ден на ден мобилни телефони и компютри. Излязлата от приложимост компютърна и електротехника рядко се рециклират и постоянно попадат на сметищата или в съоръжения за изгаряне на боклуци. Само 20% от всички електронни боклуци, или 8.9 тона, генерирани през предходната година, са документирани като вярно рециклирани, до момента в който ориста на 76% от тях не е известна, показва Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС.

" Управлението на електронните боклуци е наложителен въпрос в днешния цифрово-зависим свят, където използването на електронни устройства от ден на ден се усилва ", сподели ръководителят на Международния съюз по телекомуникации Хоулин Зао в изказване.

Има и стопански мотив за повече преработване - бщата стойност на всички първични материали, присъстващи в електронните боклуци, в това число златото, се прави оценка на към 55 милиарда евро. Това е повече от националните стопански системи на множеството страни, се споделя в отчета.

Техническият експерт Ванеса Грей предложи софтуерните компании да обмислят въздействието на електронните боклуци, до момента в който непрестанно създават нови версии на продуктите си. " Съществуват и неща, които можем да избегнем, да вземем за пример кабели,които не са съвместими с разнообразни устройства ", сподели тя пред кореспонденти в Женева.

Може би най-обещаващият метод за понижаване на електронните боклуци е система, при която потребителите към този момент не купуват устройства, а вместо това единствено услугите, които дават, показва специалистът Рудигер Кер.

" Ако фирмите запазят собствеността си върху устройствата, като дават на потребителите заместители при нужда, те ще имат тласък да ги събират и рециклират вярно ", сподели той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР