Електронните магазини се освобождават от задължението да отчитат продажбите си

...
Електронните магазини се освобождават от задължението да отчитат продажбите си
Коментари Харесай

Електронните магазини се отърваха от касовите апарати

Електронните магазини се освобождават от задължението да регистрират продажбите си с касови апарати и да издават фискален бон, когато клиентите им заплащат с дебитна или кредитна карта. Това плануват промени в закона за Данък добавена стойност, признати дружно с пакета данъчни закони на първо четене от бюджетната комисия в Народното събрание в четвъртък.

Нов текст в ЗДДС към този момент разграничава плащането с банкова карта на ПОС терминал от това по интернет (виртуален ПОС терминал), като последното към този момент не се приравнява на разплащането в брой. 
За тази смяна упорстваха електронните търговци, тъй като това ги изважда от обсега на прословутата Наредба 18 за касовите апарати. Е-търговците оповестиха за недомислие настояването на Национална агенция за приходите да се монтират касови апарати към платформите за електронна продажба и електронните магазини да записват така наречен СУПТО - програмен продукт за ръководство на продажбите. В множеството случаи се оказва, че това е механически невероятно, поради което и търговците оповестиха, че са принудени да преминат само към банкови разплащания за стеснение на клиентите си. Други предизвестиха, че ще се записват в прилежащи страни.

Според новите текстове при разплащане с банкова карта по интернет вместо фискален бон ще се издава електронен документ за продажбата от компютърната стратегия на търговеца, а не от физически касов уред.  Условията по какъв начин ще става това, както и формата и наличието на този документ следва да бъдат определени с следващи промени в Наредба 18.

В същото време банките и другите снабдители на платежни услуги се задължават да уведомяват НАП за броя и цената на преводите по платежна сметка, осъществени посредством виртуален ПОС терминал. Предстои изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите да дефинира формата на това ново условие. 

ДЕФИНИЦИЯ
Редакционна промяна има и в понятието електронен магазин: интернет уебсайт, посредством който се прави продажба на стоки/услуги посредством подписване на контракт от разстояние по Закона за отбрана на потребителите и който дава опция за избор на клиента на стоки/услуги посредством потребителска кошница или по различен метод, както и за даване на информация за контакт с купувача, адреса на доставка и метода за заплащане. 
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР