Електронните магазини се освобождават от задължението да отчитат продажбите си

Електронните магазини се освобождават от задължението да отчитат продажбите си ...

Електронните магазини се отърваха от касовите апарати.


Електронните магазини се освобождават от задължението да отчитат продажбите си с касови апарати и да издават фискален бон, когато клиентите им плащат с дебитна или кредитна карта. Това предвиждат промени в закона за ДДС, приети заедно с пакета данъчни закони на първо четене от бюджетната комисия в парламента в четвъртък.

Нов текст в ЗДДС вече разграничава плащането с банкова карта на ПОС терминал от това по интернет (виртуален ПОС терминал), като последното вече не се приравнява на разплащането в брой. 
За тази промяна настояваха електронните търговци, защото това ги изважда от обхвата на прословутата Наредба 18 за касовите апарати. Е-търговците обявиха за недомислие настояването на НАП да се монтират касови апарати към платформите за електронна продажба и електронните магазини да регистрират т.нар. СУПТО - софтуер за управление на продажбите. В повечето случаи се оказва, че това е технически невъзможно, заради което и търговците обявиха, че са принудени да преминат единствено към банкови разплащания за неудобство на клиентите си. Други предупредиха, че ще се регистрират в съседни държави.

Според новите текстове при разплащане с банкова карта по интернет вместо фискален бон ще се издава електронен документ за продажбата от компютърната програма на търговеца, а не от физически касов апарат.  Условията как ще става това, както и формата и съдържанието на този документ предстои да бъдат определени с поредни промени в Наредба 18.

В същото време банките и другите доставчици на платежни услуги се задължават да уведомяват НАП за броя и стойността на трансакциите по платежна сметка, извършени чрез виртуален ПОС терминал. Предстои изпълнителният директор на НАП да определи формата на това ново изискване. 

ДЕФИНИЦИЯ
Редакционна промяна има и в понятието електронен магазин: интернет сайт, чрез който се извършва продажба на стоки/услуги чрез сключване на договор от разстояние по Закона за защита на потребителите и който предоставя възможност за избор на клиента на стоки/услуги чрез потребителска кошница или по друг начин, както и за предоставяне на информация за контакт с купувача, адреса на доставка и метода за плащане. 
 

Източник: segabg.com