Електронните магазини на стария континент предричат загуби заради пандемията от

...
Електронните магазини на стария континент предричат загуби заради пандемията от
Коментари Харесай

70% от онлайн магазините в Европа очакват по-малко приходи заради COVID-19

Електронните магазини на остарелия континент предсказват загуби поради пандемията от ковид и ограниченията против разпространяването на болестта. Част от фирмите към този момент усещат въздействието и имат загуби за милиони, а изключителното състояние ще докара и до съкращения и даже отчасти или цялостно затваряне на другите възможности на доста затворените типичен магазини.

Глобалната опасност към този момент е забавила доста от доставките в Европа. От асоциацията Е-Commerce Europe, която сплотява представителите на е-бизнеса на континента – споделят, че мощните неприятни резултати се следят еднообразно мощно на всички места – и в Централна, и в Западна, и в Източна Европа. Половината от онлайн магазините имат по-малко поръчки, а 10 на 100 не могат да доставят поръчаните продукти.

У нас ситуацията не е друго. За по-малко от месец потребителите към този момент са трансформирали навиците си. Някои категории като авто аксесоари и облекла и обувки са с съвсем нулево търсене – спадът е 70-80%. Други артикули пък – като фитнес уреди, портативни компютри и таблети, пробиотици и защитни маски – имат взрив в търсенето.

От един от най-големите електронни магазини регистрират по-голям брой визити – сходно на огромните есенни промоции.

„ Всяка година по времето на Черния петък нарастването на трафикът е много огромно, имаме и леки усложнения с доставките. От началото на изключителното състояние – от 13-и март - имаме с към 30 на 100 повече потребители”, изяснява Стефан Коларов, който е действен шеф на онлайн магазин.

Наблюдава се и друга наклонност – от ден на ден хора се отхвърлят от поръчките на подготвена храна за у дома, а избират електронните хранителни супермаркети. „ Хората купуват от ден на ден артикули, с които си подготвят храната вкъщи сами. Причините са психически. За някои готвенето е самобитно забавление, само че една част от потребителите избират да подготвят ястията си сами за по-голяма сигурност”, споделя Жанет Найденова, ръководител на Българската Е-комерс асоциация.

Родните уеб сайтове за доставка на храна по домовете са подхванали всички ограничения за по-голяма хигиена и уединяване на продуктите. Много от класическите заведения за хранене започнаха работа с поръчки онлайн и оферират услугата „ безконтактна доставка”.

Голямо предизвикателство за онлайн бранша у нас обаче би било възможното бъдещо затваряне на границите на другите страни в континента. „ Това на процедура ще прекъсне огромна част от доставките на артикули, което е жизненоважно, с цел да продължи работата си електронната промишленост. Някои от порталите към този момент освобождават чиновници, по тази причина е доста значимо какви ограничения взима страната в лицето на държавното управление за подкрепяне на този сектор”, счита Жанет Найденова.

От огромния електронен магазин, ръководен от Стефан Коларов, признават, че доста от Европейските регламенти постоянно са прекомерно прецизни и „ спъват” развиването на бранша.

Сега има внезапно нарастване на възмоностите за онлайн извършване на покупки, споделят специалисти и допълват, че изключителното състояние „ COVID-19” е златното време за измами за потребителите.

Затова българската асоциация „ Активни потребители” поучава клиентите да не подхващат огромни покупки. „ Ако нещо звучи прекомерно хубаво, с цел да е истина – най-вероятно не е истина. Обикновено такива схеми разчитат на нещо аткрактивно като свръхниска цена и имат извънредно привлекателни условия – в действителност обаче това е сиренце в капан”.

И припомнят, че онлайн имаме даже повече права от офлайн класическите магазини – като правото на връщане на закупеното в 14-дневен период.
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 457 35 10 25 Света 998767 63570 51283 210191 Заразени* Нови Починали България 457 35 10 Света 998767 63570 51283
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР